Heb ik een SOA?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), vroeger geslachtsziekten genoemd, zijn ziekten die worden overgedragen via seksueel contact. Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een SOA op. Sommige SOA hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste makkelijk te genezen.                            

Hoe worden SOA overgedragen?

SOA worden overgedragen via bloed- en slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten onder andere in de penis, de vagina, de anus en de keel. De meeste SOA worden opgelopen bij onveilig vrijen. Onveilig vrijen is:

  • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina) 
  • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus)
  • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje
  • Gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.
  • Slijmvliescontact (contact van de penis met de vagina, contact penis met de anus, contact penis met de mond, contact penis met andere penis)

Zoals je ziet is penetrerende seks (neuken) niet noodzakelijk voor het overdragen van SOA, met een wrijfcontact zonder bescherming van een condoom loop je al risico.

Een aantal SOA is ook overdraagbaar via bloed. Denk hierbij aan HIV en hepatitis B. Dit kun je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Of als je voor drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.

SOA-testwijzer                                                

Alle informatie per SOA:  

Wanneer kan je testen op SOA?

Iedere SOA heeft zijn eigen incubatietijd. Dat houdt in dat de SOA pas zichtbaar word in een test na een X periode. Via deze link kun je lezen hoeveel tijd dat per SOA is. Test niet eerder dan aangegeven tijden want eerder testen geeft je geen betrouwbare uitslag. Toch eerder getest? Herhaal de test na de aangegeven incubatietijd voor een betrouwbare uitslag.

 Incubatietijd calculator                                               

Aanvullende info over HIV

1. Het hiv-virus kan zich bevinden in bloed, speeksel, sperma en voorvocht, vaginaal vocht, maar vooral door onveilige handelingen met bloed en sperma loopt iemand risico om hiv op te lopen of over te dragen. (bron: soaaids.nl)
2. Uiteraard kun je eerder testen dan de aangegeven incubatietijd. Wij adviseren je dan de testen nogmaals te herhalen na de genoemde incubatietijd.
3. Indien je gewaarschuwd bent voor hiv of recent risico (in de afgelopen 36 uur) hebt gelopen op hiv adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts, een eerste hulp afdeling of een GGD bij jou in de buurt voor een PEP behandeling.

Waar kan je je laten testen op SOA? 

De eerst aangewezen persoon is jouw huisarts. Jouw huisarts heeft geheimhoudingsplicht en kan jou adviseren wat je moet testen. Vind je de huisarts niet prettig dan kan je je wenden tot de GGD. De SOApoli van de GGD hanteert criteria om te zien of je in aanmerking komt voor hun spreekuur. Wil je liever vanuit huis in alle anonimiteit testen dan kan dat via Soapoli-online. 

   

Wij zijn Klazien (links) en Marlous (rechts), BIG geregistreerde verpleegkundigen. Wij hebben jaren voor de SOApoli van een GGD gewerkt. In 2012 hebben wij Soapoli-online opgericht omdat we vonden dat er een betrouwbaar alternatief op de markt moest komen voor die mensen die niet naar de huisarts of GGD kunnen of willen. Door de samenwerking met STAR MDC (een CCKL gecertificeerd laboratorium in Rotterdam), een huisartsenpraktijk in Gouda en de poli dermatologie van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda kunnen wij een complete professionele online dienstverlening aanbieden. Van advies wat te testen tot een behandeling en nazorg aan toe. 

Een consult bij onze arts

Als je klachten hebt die lijken op een SOA dan is het goed dat een arts daarnaar kijkt. Durf je niet naar je huisarts dan kun je je klachten ook anoniem laten beoordelen door onze arts in Gouda. 

Is een behandeling nodig dan schrijft de arts of dermatoloog een recept uit, hiermee kun je naar de apotheek gaan. Direct behandelen kan ook maar hiervoor worden de kosten via je zorgverzekering in rekening gebracht. 

Het consult kost 50 euro. De arts kan direct de SOA testen afnemen als je dat wenst. Mail of bel met ons om een afspraak te maken info@soapoli-online.nl.

Waar krijg je géén SOA van?

Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. En ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze wc-bril.

Hoe kun je een SOA voorkomen?

Vrijen met condoom is een van de meest effectieve manieren om overdracht van SOA en om zwangerschap te voorkomen. Condoomgebruik is succesvol als je een condoom op zak hebt, het condoom op de juiste wijze gebruikt en als je condoomgebruik bij je sekspartners ter sprake kan brengen. Condooms gebruiken lijkt makkelijk, toch adviseren we iedereen om te oefenen met het omdoen van condooms. Met gemak een condoom op de juiste wijze aanbrengen voorkomt teleurstellingen en draagt bij aan een positieve sekservaring voor jou en je sekspartner. Bekijk en lees onze condoominstructie en tips voor het succesvolle gebruik van condooms.

Is er iets misgegaan tijdens het vrijen met condoom en vraag jezelf af wat je nu moet doen, of wat je vooral niet moet doen lees dan meer in wat te doen als er iets misgaat tijdens het condoomgebruik. In onze blog lees je nog veel meer over SOA, seks en het voorkomen van een SOA. 

 

  Naar de Blog

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.