Chlamydia blijft de meest gevonden soa in 2013

 

In 2013 blijkt het aantal mensen waarbij SOA werd gevonden licht is gedaald ten opzichte van 2012 blijkt uit vandaag verschenen gegevens van het Rijksinstituut van Volksgezonheid en Milieu (RIVM) .

Het aantal opgespoorde chlamydiagevallen is in 2013 met 7% gestegen. Het percentage positieve testen daalde licht bij heteroseksuele mannen en MSM (mannen die seks hebben met mannen) naar respectievelijk 12,8% en 9,6%. Bij vrouwen stabiliseerde het percentage positieve* testen op 12,2%. Met name bij jonge heteroseksuelen was het percentage positieve testen hoog: van alle 15- tot 19 jarige bezoekers van de centra seksuele gezondheid bleek 19,0% een chlamydia-infectie te hebben.

Opvallende uitkomsten uit het onderzoek:
• Het percentage positieve soa-testen is hoog bij personen die gewaarschuwd zijn voor een soa (30%).
• Het absolute aantal opgespoorde gevallen van chlamydia is toegenomen door een toename in het aantal testen; het percentage positieve chlamydiatesten lijkt zich te stabiliseren.
• Vergeleken met 2012 is zowel het aantal LGV (lymphogranuloma venereum)-diagnoses als het vindpercentage LGV afgenomen naar respectievelijk 105 nieuwe gevallen en een vindpercentage van 6,7%.
• Het aantal opgespoorde gonorroe-infecties steeg met 4% vergeleken met 2012, door een toename in het aantal uitgevoerde testen. Het percentage positieve gonorroetesten lijkt zich te stabiliseren.
• Hoewel tegen de huidige eerste-keus-therapie (ceftriaxon) nog geen resistentie is gevonden, blijft monitoren van resistentie bij gonokokken essentieel.
• Het aantal diagnoses van infectieuze syfilis is ten opzichte van 2012 met 10% gestegen naar 626 in 2013 door een toename in het aantal testen. Vanaf 2004 is een dalende trend waar te nemen in het percentage positieve testen voor syfilis, maar sinds 2012 lijkt dit zich te stabiliseren. Bij heteroseksuele mannen en vrouwen blijft het percentage positieve syfilistesten erg laag.
• Van de bekend hiv-positieve MSM (mannen die seks hebben met mannen) die de centra seksuele gezondheid bezochten werd 56% getest op hepatitis C, en bij 1,4% werd een infectie gevonden.
• Het aantal nieuw geregistreerde personen die behandeld worden voor hiv in Nederland was 1.175 in 2013; dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.
• Het percentage bezoekers van de centra seksuele gezondheid dat veel risicogedrag (meer dan 3 partners in laatste 6 maanden en geen condoomgebruik bij het laatste contact met een losse partner) vertoont blijft erg hoog, maar lijkt zich sinds 2012 te stabiliseren.

*Een positieve test betekent dat er een SOA is gevonden.

Bron: RIVMTest anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.