In 2013 blijkt het aantal mensen waarbij SOA werd gevonden licht is gedaald ten opzichte van 2012 blijkt uit vandaag verschenen gegevens van het Rijksinstituut van Volksgezonheid en Milieu (RIVM) .

Het aantal opgespoorde chlamydiagevallen is in 2013 met 7% gestegen. Het percentage positieve testen daalde licht bij heteroseksuele mannen en MSM (mannen die seks hebben met mannen) naar respectievelijk 12,8% en 9,6%. Bij vrouwen stabiliseerde het percentage positieve* testen op 12,2%. Met name bij jonge heteroseksuelen was het percentage positieve testen hoog: van alle 15- tot 19 jarige bezoekers van de centra seksuele gezondheid bleek 19,0% een chlamydia-infectie te hebben.

Opvallende uitkomsten uit het onderzoek:
• Het percentage positieve soa-testen is hoog bij personen die gewaarschuwd zijn voor een soa (30%).
• Het absolute aantal opgespoorde gevallen van chlamydia is toegenomen door een toename in het aantal testen; het percentage positieve chlamydiatesten lijkt zich te stabiliseren.
• Vergeleken met 2012 is zowel het aantal LGV (lymphogranuloma venereum)-diagnoses als het vindpercentage LGV afgenomen naar respectievelijk 105 nieuwe gevallen en een vindpercentage van 6,7%.
• Het aantal opgespoorde gonorroe-infecties steeg met 4% vergeleken met 2012, door een toename in het aantal uitgevoerde testen. Het percentage positieve gonorroetesten lijkt zich te stabiliseren.
• Hoewel tegen de huidige eerste-keus-therapie (ceftriaxon) nog geen resistentie is gevonden, blijft monitoren van resistentie bij gonokokken essentieel.
• Het aantal diagnoses van infectieuze syfilis is ten opzichte van 2012 met 10% gestegen naar 626 in 2013 door een toename in het aantal testen. Vanaf 2004 is een dalende trend waar te nemen in het percentage positieve testen voor syfilis, maar sinds 2012 lijkt dit zich te stabiliseren. Bij heteroseksuele mannen en vrouwen blijft het percentage positieve syfilistesten erg laag.
• Van de bekend hiv-positieve MSM (mannen die seks hebben met mannen) die de centra seksuele gezondheid bezochten werd 56% getest op hepatitis C, en bij 1,4% werd een infectie gevonden.
• Het aantal nieuw geregistreerde personen voorgaande jaren.
• Het percentage bezoekers van de centra seksuele gezondheid dat veel risicogedrag (meer dan 3 partners in laatste 6 maanden en geen condoomgebruik bij het laatste contact met een losse partner) vertoont blijft erg hoog, maar lijkt zich sinds 2012 te stabiliseren.

*Een positieve test betekent dat er een SOA is gevonden.

Bron: RIVM

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI