Moet ik hertesten op chlamydia?'. Deze vraag krijgen we bijna dagelijks. De informatie is op het internet is niet eenduidig en niet goed vindbaar. Wij geven in deze blog antwoord op de meest gestelde vragen. 

Is het altijd nodig om te controleren na een behandeling voor chlamydia?

Nee. Chlamydia is een bacterie en deze dood je met een antibiotica kuur. Je behandelaar stelt jou een aantal vragen mbt je gezondheid en het risico wat je hebt gelopen. Gebaseerd op deze antwoorden en de plek (vagina/ penis, keel of anus) waar de infectie met chlamydia zich bevindt bepaalt hij / zij welke behandeling wordt voorgeschreven.
De behandeling kan bestaan uit 2 pillen die je in 1 keer inneemt of een kuur van 2 pillen per dag die je 1 a 2 weken slikt. Heb je klachten door de chlamydia infectie, dan merk je dat na inname van de medicijnen de klachten gaan afnemen danwel verdwijnen. Zo weet je dat de medicatie zijn werk doet. Helaas geeft een chlamydia niet altijd klachten, heb je geen klachten dan is het ook minder duidelijk na inname van de medicatie of de infectie echt is verdwenen. Je voelt immers geen verschil. Mochten je klachten niet afnemen dan moet je contact opnemen met je behandelaar. 

Wanneer kan ik opnieuw testen na een chlamydia behandeling?

In het geval dat je geen klachten hebt en na behandeling geen verschil voelt kan het fijn zijn om zekerheid te hebben over of de behandeling is aangeslagen. Het advies van Soapoli-online is om 6 weken te wachten na het afronden van de behandeling tot je je opnieuw laat testen. Eerder testen kan een vals positieve uitslag geven; de test is positief door aanwezigheid van gedode chlamydia bacterie. Als je twijfelt aan de behandling heb dan veilige seks tot je je opnieuw laat testen want zo voorkom je een nieuwe infectie. 

Heb je alle lichaamsdelen waar je risico hebt gehad uitgesloten?

Als je anale seks hebt gehad met iemand (penetrerende seks, speeltjes gedeeld of vingers) dan is er ook risico gelopen op een anale infectie. Deze infectie behoeft een andere behandeling dan een urethrale of vaginale infectie. Test anaal als de mogelijkheid bestaat dat je daar een chlamydia infectie hebt.

 

Ik heb me opnieuw getest na behandeling en ik heb weer chlamydia!

Helaas gebeurt dat ook nog weleens. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: 
  • Te vroeg getest; als je te vroeg na een behandeling getest bent kan het zijn dat in de test de eerder opgelopen chlamydia nog zichtbaar is. Te vroeg testen na een behandeling geeft geen betrouwbaar beeld van de werkelijke gezondheidstoestand. 
  • De medicatie is niet goed in je lichaam opgenomen omdat je kort na inname bijvoorbeeld hebt gespuugd of diarree hebt gehad.
  • Opnieuw risico gelopen; als je na de behandeling onveilige seks hebt gehad dan kun je ook opnieuw geinfecteerd zijn. 
  • Niet goed getest; als je niet volledig bent getest, bijvoorbeeld je hebt anale seks gehad maar je bent niet anaal getest.
  • Niet goed behandeld; mogelijk heb je een gemiste anale infectie. De behandeling is dan niet voldoende geweest en je kunt je zelf een herinfectie hebben gegeven of via onveilige seks. 
  • Is dit alles niet aan de orde geweest bespreek je situatie met je huisarts of bezoek de SOA poli van de GGD. Je mag ook gebruik maken van een consult bij onze arts. Neem contact met ons op en wij plannen een afspraak voor je in.  
124 reacties
Imke
dinsdag 24 maart 2020
Ik ben positief getest op chlamydia, had zelf geen klachten maar bedpartner heeft me ingelicht.
Ik heb net om 13.00 u de 2 pillen AB ingenomen, 1u heb ik 2x diarree gehad. Weet dat dit een bijwerking is maar omdat het zo snel is is mijn vraag, werkt de AB voldoende? Weet niet hoe snel je lichaam het opneemt. Met vriendelijke groet, Imke

Daan
woensdag 28 oktober 2020
Ik was 5 weken geleden positief getest op chlamydia. Nu wilde ik na de kuur nog een keer testen en dit mocht van de huisarts na 4 weken. Ik heb nu een negatieve uitslag gekregen dus ik heb geen soa meer. Is dit betrouwbaar en weet ik nu zeker dat ik het niet meer heb of kan het nu ook vals negatief zijn?

Klaas
woensdag 16 december 2020
Ik ben op 3 december positief getest op chlamydia (in de plasbuis) en ben gezien de symptomen ook op diezelfde dag behandeld met 1000 mg Azythromycine. Enkele uren later heb ik flink diarree gehad. Het is nu twee weken later en de symptomen (warm gevoel in de plasbuis en een beetje heldre afscheiding) zijn nog steeds niet helemaal verdwenen. Kan het zijn dat het antibioticim niet goed is opgenomen door de diarree? Of is het normaal dat herstel zo lang duurt? Wat kan ik ne het beste doen?

Ilse
vrijdag 8 januari 2021
Ik ben nu op de 5 de dag nadat ik de kuur heb genomen en ik heb nog lichte symptomen tijdens het plassen. Ik heb 1x aan mezelf gezeten en ben klaargekomen, maar dit heb ik op mijn onderbroek gedaan dus totaal geen contact gehad met mijn slijmvliezen. Ik vraag mij af wanneer deze klachten echt helemaal volledig weg zijn. Ik hoor het graag. Ik ben een vrouw

Roos
dinsdag 19 januari 2021
Ik heb vorige week vrijdag mijn 2 tabletten ingenomen. Nu werd ik ongesteld dus weet niet of dat effect heeft gehad op de werking van de antibiotica. Ik heb namelijk nog steeds afscheiding en een vreemde geur. En ik dacht te lezen dat de symptomen toch wel weg moesten zijn na een paar dagen. Moet ik mij nogmaals laten testen?

Marlous Lasschuyt
woensdag 20 januari 2021
Beste Roos

Na 2 weken moet je verbetering merken. Ongesteldheid heeft geen effect op de behandeling.

Groet Marlous (SOA-verpleegkundige)

Nienke
vrijdag 26 februari 2021
Ik ben positief bevonden op chlamydia, het begon in mijn oog en daarna een vaginale en keel test laten afnemen. Hier heb ik de uitslag nog niet van maar wel al de kuur van 2 pillen gehad. Echter ben ik nu 5 dagen verder, en heb ik nogsteeds last van bloeding uit mijn vagina.

Is dit erg?
Houdt dit in dat de chlamydia bacterie dan nog niet gedood is?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 26 februari 2021
Beste Nienke,

Je bent denk ik bij je huisarts geweest om te testen? Bel die op om te vragen of de uitslagen al bekend zijn. Mocht deze negatief zijn dan wordt de bloeding door iets anders veroorzaakt.

Groet Marlous

ANNE
woensdag 24 maart 2021
Hoe testen ze of je chlamydia in de keel hebt? Is dit door een wisser in de mond?

Anne
woensdag 24 maart 2021
Beste Anne,

Een keeltest is door middel van een wattenstaafje wat door de keel wordt gehaald. In deze youtube video zie je hoe je dit zelf kan doen zie https://youtu.be/ACUAcK16yLw

groet, klazien
Verpleegkundige

Ben
woensdag 2 juni 2021
Het doosje bestaat uit 3 pilletjes.
De twee heb ik in een keer genomen.
Is het aan te raden voor de zekerheid om de volgende dag de derde pil ook in te nemen?
Groetjes

Marlous Lasschuyt
woensdag 2 juni 2021
Beste Ben,

Ik ken deze kuur niet. Is niet een standaard behandeling. Je zou de behandelaar of de apotheek om een advies moeten vragen.

Groet Marlous

Klaas-Jan
vrijdag 4 juni 2021
Beste, ik heb onlangs chlamydia opgelopen. Vorige week woensdag begonnen aan mijn kuur. Die duurde 7 dagen. Ik heb afgelopen donderdag avond gemasturbeerd dat is 8 dagen nadat ik de kuur starten. Loop ik nu gevaar op dat ik mijn slijmvliezen heb beschadigd en opnieuw chlamydia heb.

Marlous Lasschuyt
vrijdag 4 juni 2021
beste Klaas-Jan

het kan zijn dat de klachten daardoor langer aanhouden. De bacterie wordt niet opnieuw 'aangewakkkerd' dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)

Anouk wit
woensdag 30 juni 2021
Ik heb nu 7 dagen geleden 2 pillen anti biotica ingenomen tegen Chlamydia. Ik heb nog steeds wat afscheiding met een lichte geur. Het is wel minder geworden maar ik heb het nog steeds. Kan dit? Of heeft de anti biotica niet goed gewerkt?

Marlous Lasschuyt
woensdag 30 juni 2021
Beste Anouk

als de klachten afnemen is dat een goed teken. Het kan soms wel even duren voordat het helemaal weg is.

Groet Marlous (SOA verpleegkundige)

Mika
dinsdag 13 juli 2021
Hi ik ben positief getest op Chlamydia en heb vandaag mijn antibiotica ervoor gekregen alleen ik heb even een vraagje hoor, nou heb ik rare afscheiding en een beetje bloedverlies hierdoor moet ik me onderbroek etc blijven verwisselen? Kan ik weer een soa krijgen door de afscheiding die op me onderbroek zit? Klinkt misschien heel dom maar dacht vraag het even,en nou heb ik ook gelezen dat je ook anaal infecties kunt krijgen, ik heb nooit anaal gedaan maar ooit wel een duim erin gehad betekend dat ik dan ook misschien daar een soa kan hebben?

Klazien Visser
woensdag 14 juli 2021
Beste Mika,

Je bent gestart met de behandeling en gebruikt antibiotica. Hierdoor worden alle chlamydia bacteriën gedood. Je kan jezelf niet besmetten via afscheiding in je onderbroek.
Een anale chlamydia infectie kan je ook hebben zonder dat je anale seks hebt gehad, de bacterie kan via de vagina anaal terecht komen. Via vingers, in dit geval duim is dat mogelijk. Twijfel je over een anale infectie dan zou ik je adviseren dit te laten testen. Een anale chlamydia test kan je eenvoudig zelf uitvoeren.

groet, Klazien

Will
zondag 25 juli 2021
Ik ben 2,5 week geleden vaginaal positief getest op chlamydia. Ik heb toen 2 pillen gekregen. Ik heb mijn na 2 weken nogmaals laten testen maar ook voor keel. Beide zijn positief. Nu ik hier lees dat 2 weken te vroeg kan zijn weet ik niet wat ik moet doen. Mijn huisarts is op vakantie en kan hier natuurlijk niet de spoedpost voor bellen

Will
zondag 25 juli 2021
Je bent te vroeg getest, een chlamydia test kan ook na een succesvolle behandeling nog een tijdje aangeven dat je de bacterie nog bij je draagt terwijl de antibioticakuur zijn werk heeft gedaan.
Als je behandeld bent twee weken geleden is actie nu niet nodig, teveel antibiotica in korte tijd kan eerder schadelijk voor je gezondheid zijn. Wacht nog 3,5 weken en test dan opnieuw als je denkt dat de kuur niet geholpen zou hebben.

groet, klazien

Joost v p.
dinsdag 27 juli 2021
Hoi, ik heb nu 5 dagen geleden de eendaagse kuur genomen voor chlamydia, de klachten worden wel iets minder maar zijn nog niet weg. Ben je pas niet meer besmettelijk als je klachten weg zijn of is ben je sneller al niet besmettelijk?

Klazien
dinsdag 27 juli 2021
Je bent enkele dagen na inname niet meer besmettelijk. Het advies is om je lichaam na behandeling de tijd te gunnen te herstellen, daarom wordt gezegd dat het verstandig is 7 dagen geen seks te hebben of te masturberen. Dan geef je het geïnfecteerde gebied de tijd om te herstellen en voorkom je chronische klachten.

Floris
dinsdag 27 juli 2021
Hoi, het klopt dus dat je 7 dagen na de kuur weer seks zonder condoom kan hebben ?

mitchie
maandag 2 augustus 2021
ik heb 5 maanden geleden sex gehad met iemand, die had chlamidia zei had een kuur gedaan en ik ook maar tussendoors hebben we nog sex gehad na paar dagen zonder condoom ook, ik heb nu weer klachten gekregen van chlamidia, is het mogelijk dat we elkaar in onze kuur alsnog steeds besmette, waardoor ik eerst geen klachten had maar nu wel

Marlous Lasschuyt
maandag 2 augustus 2021
Beste Mitchie

De richtlijn is een week geen seks na inname tabletten. Daarbij is het van belang dat zij goed getest is (dus ook anaal getest) en goed behandeld is.
Het kan zijn dat als hier niet aan voldoen is dat er opnieuw een besmetting heeft plaats gevonden. Testen is het beste om nu te doen zodat je zekerheid krijgt.

Anne
maandag 2 augustus 2021
Hallo, wat is het verschil tussen een kuur van 2 tabletten voor een week en 2 tabletten op 1 dag?
Wat is daar de reden van?

Marlous Lasschuyt
maandag 2 augustus 2021
Beste Anne

De arts schrijft een kuur voor waarmee hij rekening houd waar de infectie zit en de gezondheidsvragen die je beantwoord als je een kuur aanvraagt.

Groet Marlous

Stan
woensdag 25 augustus 2021
Hoi,

Ik was vorige week positief getest op chlamydia ik had in de ochtend ook last van doorzichtige afscheiding uit de plasbuis. Nu ben ik die dinsdag de 17e begonnen met de kuur, netjes niks gedaan. Maar de hoeveelheid vocht en afscheiding uit de plasbuis zijn wel verminderd maar niet verdwenen. Betekent dat wel dat ik genezen ben en dat de plasbuisontsteking nog net iets langer moet genezen of hoe zit dat? Ik maak me namelijk wel zorgen.

Gr.

Stan

Klazien Visser
woensdag 25 augustus 2021
Hi Stan,

Klachten kunnen altijd nog een tijdje aanhouden, ook bij een succesvolle behandeling. Druk of duw niet op de plasbuis om te kijken of er nog afscheiding komt, hierdoor blijft de irritatie en de afscheiding ontstaan. indien je onzeker blijft adviseren we je om over 6 weken een hertest te doen op chlamydia. Heb je seksueel contact doe dit veilig zolang je niet zeker bent.

groet, klazien

Lisa beem
zondag 29 augustus 2021
Ik heb twee weken terug medicatie gehad voor chlamydia heb twee pillen in een keer moeten in nemen we komt nog steeds een vage geur uit is het dan nog niet weg moet ook me hertesten of ermee wachten

Klazien Visser
zondag 29 augustus 2021
Beste Lisa,

Als je twijfelt of de medicatie afdoende was kan je een hertest doen op chlamydia. Testen kan betrouwbaar 6 weken na het afronden van je behandeling.

groet, klazien

Maartje
woensdag 8 september 2021
Ik heb twee weken geleden een kuur gekregen en daarna ook 10 dagen rust gegeven voor de zekerheid. Ik had toen ook geen klachten meer. Na deze 10 dagen werd ik ongesteld en kreeg ik weer jeuk. Toen ik niet meer ongesteld was waren de klachten weer weg. Nu heb ik gisteren weer mijn dildo gebruikt die ik ook had gebruikt voordat ik wist dat ik chlamydia had (terwijl ik het wel had) nu beginnen de klachten weer terug te komen. Ook heb ik beschermde seks gehad. Hoe kan het komen dat ik weer klachten heb?

Klazien Visser
donderdag 9 september 2021
Hoi Maartje,

Het is lastig te zeggen waarom je nu klachten hebt. Als je de kuur goed hebt ingenomen en als daarna de klachten weg waren heeft de medicatie geholpen. Je geeft aan wel beschermde seks te hebben gehad, dat verkleint de kans dat je opnieuw besmet bent met chlamydia. Misschien kan je het beste even contact opnemen met je huisarts om je klachten te bespreken. Mocht je toch graag willen hertesten op chlamydia dan kan dit betrouwbaar 6 weken na het afronden van je behandeling.

groet, klazien

Pien
maandag 13 september 2021
Hallo,

Ik ben 4 weken geleden positief getest op chlamydia,
Ik heb gelijk een kuur gekregen van 2 antibiotica pillen op een dag .

De huisarts vertelde mij dat ik 4 weken later weer een test moest doen die heb ik dus vandaag gedaan dus even afwachten.

Toen ik klachten had , voelde ik de afscheiding gwn uit mijn vagina na beneden lopen . En zag het er best klonterig en dik slijmerig uit.
Nu 4 weken later heb ik alsnog wel een beetje afscheiding in mijn onderbroek maar niet zo erg en dik en ook geen geur dus ik vraag me af of dit nog weg gaat, ook heb ik soms hele lichte steekjes in me baarmoeder lijkt wel.

En als ik bijv ook anale chlamydia heb, pakt de 1 daagse kuur dat dan ook gwn mee . Want in principe ben ik alleen vaginaal getest .

Klazien Visser
maandag 13 september 2021
Beste Piet,

Wij adviseren altijd om 6 weken na het afronden een hertest te doen, dit omdat testen nog een langere periode positief kunnen blijven ondanks dat de behandeling geslaagd is. Klachten kunnen nog even aanhouden, ben je er ongerust over dan kan je het beste even contact opnemen met je huisarts om dit te bespreken.

Doorgaans werkt een kuur voor de vagina niet goed genoeg om een anale infectie te genezen. Wij adviseren altijd anaal te testen, ook als je geen anale seks hebt gehad.

groet, klazien

Pien
maandag 13 september 2021
Kan je de soa ook door geven als je alleen met iemand slaapt dus geen seksueel contact , wel gekust zonder tong.
En door glas te delen of eten etc.

En als je anale chlamydia hebt. Wat voor klachten krijg je dan. Want ik ben vaginaal positief getest op chlamydia van iemand die ook een duim in me kont heeft gestop ….. dus moet ik me daar dan zorge over maken ik heb in dat gebied geen last of iets

Klazien Visser
maandag 13 september 2021
Beste Pien,

Voor info over hoe je een soa oploopt kan je deze https://www.soapoli-online.nl/waar-krijg-je-een-soa-van
bezoeken. Via (tong)zoenen en drinken uit een glas loop je geen soa op.

Bij anale chlamydia kan je klachten hebben maar meestal merk je het niet als je een anale chlamydia infectie hebt.

groet, klazien

Robin
woensdag 15 september 2021
Beste,

Ik had over het hoofd gezien dat je tijdens de kuur niet mag masturberen en heb dit wel een aantal keer gedaan. Heeft dit invloed op de werking van de antibiotica? Ik heb nu vijf dagen na het innemen van de pillen nog last van een branderig gevoel in mijn plasbuis, kan het zijn dat ik door masturbatie nu niet genezen ben?

Groet.

Klazien Visser
woensdag 15 september 2021
Beste Robin,

Mastruberen heeft geen directe invloed op de werking van de antibiotica. Wel kan mastruberen de irritatie die de bacterie in je plasbuis veroorzaakt heeft langer doen aanhouden. Wij adviseren altijd 7 dagen onthouding zodat je slijmvlies de kans krijgt goed te genezen.

groet, klazien
soa-verpleegkundige

Niek
vrijdag 17 september 2021
Hoi,

Ik heb nu precies een week geleden de kuur (2 pillen ineens) ingenomen voor chlamydia. Na 3,/4 dagen waren de klachten zo goed als weg maar vandaag (dag 7) zijn ze weer toegenomen en voel ik een zwelling/ontsteking bij de plasbuis.

Ik heb in de tussentijd geen seks gehad en ook niet gemasturbeerd maar wel met de penis in stijve toestand wat bewegingen gemaakt op het bed (kan hetzelfde effect hebben als masturberen), hierbij niet klaargekomen o.id..

Hoe lang kunnen de klachten na een behandeling aanhouden en zou ik meteen naar de huisarts moeten of 6 weken wachten en dan weer testen om te kijken of de chlamydia weg is?
En mag ik in de tussentijd dan wel orale seks hebben zonder condoom?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 17 september 2021
Beste Niek

de klachten kunnen wat langer houden als het niet goed rustig kan herstellen. In principe gaan we er van uit dat de kuur zijn werk doet. Bij twijfel kun je na 6 weken hertesten. Orale seks geven kan.

Groet Marlous (soa verpleegkundige)

Pien Douwsmaa
zaterdag 18 september 2021
Hoi,

Mijn vriend had chlamydia. Daarom had ik daardoor ook de antibiotica gekregen. Ik had niet getest maar kreeg wel bruine afscheiding dus het leek me dat ik het ook had.

Nu zijn we 3,5 week verder. Ik heb 2 weken gewacht met seks. Na 2 weken werd de afscheiding duidelijk wel minder (niet helemaal weg) Nu steeds Na de seks toen ik ging plassen had ik heel lichtrood bloed bij het plassen en eventjes weer een beetje slijm. Is het normaal dat het even kan duren voordat de klachten helemaal weg zijn? Daarnaast heb ik namelijk nergens last van.


Marlous
zaterdag 18 september 2021
Beste Pien

Ik heb je net op eerdere reactie gereageerd maar dat was een niet bestaand mailadres.
Klachten kunnen soms best even aanhouden. Je zou vaginaal en anaal kunnen hertesten na 6 weken. Dan weet je zeker dat je geen chlamydia bij je draagt.

Groet Marlous

Peter
zondag 19 september 2021
Hoi,

Ik heb een paar weken geleden een chlamydia infectie opgelopen. Vorige week woensdag 2 pillen Azithromycin ingenomen op recept van HA. De klachten waren een aantal dagen weg maar kwamen daarna weer terug (geen mastrubatie of sex gehad). Aangezien de klachten (vochtige voorhuis gedurende dag, afscheiding uit penis in de ochtend, pijn bij plassen, steken in balzak) steeds heviger werden afgelopen donderdag voor het slapen weer op recept van HA zelfde kuur Azithromycin ingenomen. Volgende ochtend veel diarree gehad (welke ik nu 3 dagen later nog heb). De pijn bij het plassen is was afgenomen en de afscheiding ook denk ik, alleen was vanmorgen weer mijn eikel helemaal vochtig en zat er weer gelig afscheiding in mijn plastics). Mijn vragen dan ook:

- hoe lang duurt het voor de 2e kuur de symptomen zou moeten oplossen.
- kan het zijn dat de 1e kuur wel heeft gewerkt en de symptomen die terug kwamen rest symptomen zijn?
- kan ik resistent zijn tegen antibiotica aangezien het lijkt of de 2e kuur wederom niet aanslaat?
- kan de diarree zo’n 6 uur later effect hebben gehad op de werking.
- kan de diarree nu 3 dagen later komen door de hoge hoeveelheid antibiotica en zo ja, hoe lang houdt dit doorgaans aan?

Peter
zondag 19 september 2021
*plastics moet natuurlijk plasbuis zijn

Marlous Lasschuyt
zondag 19 september 2021
Klachten kunnen soms best een tijdje aanhouden. na 2 weken moet je wel verbetering merken. (Te)veel anti biotica nemen kan inderdaad ook bijwerkingen geven.
Ik denk dat je dit het beste met je huisarts kunt bespreken morgen. Die kent je medische voorgeschiedenis en heeft de extra kuur voorgeschreven.
Sterkte Marlous

Peter
zondag 19 september 2021
Ja, ik kan me ook niet voorstellen dat de 2e kuur niet heeft aangeslagen, ik zit nu ook pas 2/3 dagen in de 2e kuur.
Ik vraag me alleen af of er resistentie bekend is tegen de chlamydia bacterie en na hoe lang, de afscheiding in de ochtend aan kan blijven houden na de kuur.

Ook vraag ik mij af in hoeverre het feit dat ik na de 1e kuur een aantal dagen geen last had en daarna de hevigheid en frequentie van de symptomen weer dagelijks toenam, een teken is dat de kuur destijds niet heeft gewerkt?

Is het ook mogelijk dat het hier geen chlamydia betreft maar gonorroe (pus achtig afscheiding in de ochtend) ondanks dat ik 2x positief ben getest op chlamydia en 2x negatief op gonorroe. Is gonorroe net zo snel in een test te zien als chlamydia, dus in dit geval 12 dagen na het sexueel contact dat ik getest ben

Marlous Lasschuyt
zondag 19 september 2021
Als je heel veel anti biotica hebt geslikt in je leven is dit zeker iets wat je moet bespreken met je huisarts.
Gonorroe kun je betrouwbaar testen na 14 dagen. De klachten kunnen ook door iets anders veroorzaakt worden. Ik wil je adviseren dit met je huisarts verder te bespreken.

Groet Marlous

Hansje
zondag 19 september 2021
Ik heb anderhalve week geleden 2 pillen antibiotica geslikt voor vaginale chlamydia. De klachten (brandend gevoel in vagina, vaak plassen, heel moe) leken even weg, maar zijn nu net zo hevig terug. Moet ik toch 6 weken wachten met hertesten? Ik heb er veel last van...

Marlous Lasschuyt
zondag 19 september 2021
Heb je ook anaal getest Hansje? Vaak wordt die gemist en raakt de vrouw opnieuw vaginaal besmet. Hier in de webshop vind je de test: https://www.soapoli-online.nl/webshop/chlamydia/chlamydia-anus-test

Groet Marlous

roos
vrijdag 8 oktober 2021
Ik heb in een jaar tijd opnieuw een tweede keer een chlamydia infectie gehad. Na de eerste keer buikpijn klachten gehouden (niet extreem maar wel elke dag aanwezig) en brandend gevoel met veel afscheiding. Opnieuw getest maar was negatief. Er is toen ook een ego gemaakt maar daar was niks op te zien. Advies was stoppen met de pil en toen waren klachten ook minder geworden over de tijd. een half jaar later heb ik weer chlamydia opgelopen (weet zelf precies van welk contact en dat was dus een half jaar later). Toen had ik geen klachten maar vanwege onveilige contact laten testen en dit was positief. Een maand geleden heb ik antibiotica gekregen maar ik blijf nu weer veel afscheiding hebben, branderig gevoel, soms jeuk en soms buikpijn steken (anders dan normaal bij ongesteldheid bijvoorbeeld.) Is dit normaal dat je na een behandeling nog deze klachten houdt?

Klazien Visser
vrijdag 8 oktober 2021
Beste Roos,

Doorgaans verdwijnen klachten na een of twee weken. Indien je klachten blijft houden en ongerust bent kan je het beste even contact opnemen met de arts die je de behandeling voorgeschreven heeft om te overleggen.

groet, klazien
soa verpleegkundige

maria sandra
vrijdag 22 oktober 2021
goede dag, ik heb 2 dagen last van diarree, vandaag dan uiteindelijk de pillen kuur van 1 dag ingenomen, 2 uur later had ik weer diarree heeft dat effect op de werking van de antibiotica? moet ik 2 nieuwe pillen bij de dokter vragen?

Marlous Lasschuyt
vrijdag 22 oktober 2021
Je bent via je huisarts behandeld begrijp ik? Dan kun je het beste daar om advies vragen

Marlous (soa verpleegkundige)

Marieke
vrijdag 29 oktober 2021
Hallo,

Kan het dat je al heel lang met chlamydia rondloopt en dan ineens klachten krijgt? Of komen die klachten altijd redelijk gauw na de besmetting?

Na hoeveel dagen mag je weer (onbeschermde) seks met je partner hebben? Ik lees hier allerlei verschillende antwoorden over.


Klazien Visser
zaterdag 30 oktober 2021
Doorgaans krijg je, als je klachten ervaart, dit enkele dagen/ weken nadat je de chlamydia bacterie het opgelopen.

Wij adviseren 7 dagen rust aan te houden na behandeling van de infectie. Indien je partner ook behandeld is kan je dan weer seks hebben.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Bert.
woensdag 17 november 2021
Hallo. Heb ik men laatste medicatie genomen vorige week dinsdag en men vocht dat ik verliezde was toen ook al weg. Nu zie ik dat ik sins gisteren terug klein beetje vocht aan het verliezen ben langs de urinebuis. Moek ik me zorgen maken?

Marlous Lasschuyt
woensdag 17 november 2021
Beste Bert

Ben je bij ons behandeld? Zou je ons dan willen mailen met je testcode.
Ben je bij je huisarts behandeld, zou je hem dan willen benaderen.

Groet Marlous

Anoniem 123
woensdag 17 november 2021
Hi,

Ik ben een maand geleden behandeld op chlamydia. Ik heb 2 pillen van 500gr geslikt. Nu een maand verder heb ik ineens een andere kleur afscheiding en beetje bloedverlies ook licht branderig gevoel tijdens het plassen. Nu heb ik geen seks gehad in de periode of wat anders gedaan. Ik heb net de ggd gebeld en nemen morgen contact op, maar vroeg me af of meer mensen dit hebben gehad en mij alvast wat meer erover kunnen vertellen?

Klazien Visser
woensdag 17 november 2021
Fijn dat de GGD verpleegkundige je morgen terug belt, dan kan je je klachten uitgebreid doornemen met een professional. Ik zou je adviseren verder advies af te wachten.

groet, klazien

Sarah
dinsdag 30 november 2021
Hi

Ik heb vorige week vrijdag (5 dagen geleden) een kuur tegen chlamidia gestart. Nu heb ik sinds een aantal dagen jeuk. Kan dit erbij horen en trekt dit langzaam ook weg, is het iets anders of is de kuur misschien niet goed aangeslagen?
Ik ben niet meer intiem geweest sinds de start van de kuur met iemand.

Marlous Lasschuyt
dinsdag 30 november 2021
Goedemorgen Sarah,

Het kan veroorzaakt worden door de kuur. Houd het in de gaten, bij twijfel kun je het beste naar de huisarts gaan. Mogelijk heeft hij iets tegen de jeuk.

Groet Marlous

Kim
donderdag 30 december 2021
Hi,
Ik heb 3 weken geleden 2 tabletten AB ingenomen tegen chlamydia en was er zo misselijk van geworden dat ik na 4 uur heb overgegeven. Sinds 2 dagen geleden komt er bloed uit mijn vagina terwijl ik midden in mijn strip zit van de pil. Kan het zijn dat de antibiotica niet door gedrongen is in mijn lichaam en dat ik opnieuw aan de kuur moet?

Karel
donderdag 30 december 2021
Ik heb nu 2 weken geleden een kuur genomen, klachten waren grotendeels weg, maar komen de laatste paar dagen weer een beetje terug, is nu mijn kuur mislukt?

Klazien Visser
vrijdag 31 december 2021
Beste Karel,

Heb je opnieuw risico gelopen, is je partner behandeld? Indien je klachten aanhouden kan je het beste contact opnemen met de behandelaar die je de medicatie heeft voorgeschreven voor overleg.

groet, Klazien Visser
verpleegkundige soapoli-online

Joran Devlieger
maandag 3 januari 2022
In november had ik al eens een eenmalige antibiotica kuur genomen maar was drie weken later weer positief en had nog steeds klachten. nu is het 4 dagen na mijn tweede kuur die deze keer 7 dagen duurde. ik wist niet dat er niet mocht gemasturbeerd worden en heb dit dus wel een paar keer gedaan, en heb nog steeds het gevoel van een lichte afscheiding. kan het zijn dat door het masturberen de klachten blijvend zijn ?

Marlous Lasschuyt
maandag 3 januari 2022
Na 2 weken moet je wel verbetering werken. Masturbatie kan ervoor zorgen dat de klachten langer aanhouden.
Wacht het even af. Hertesten kan 6 weken na de laatste tablet.

Marlous

Lies
dinsdag 4 januari 2022
Hi,
In dit artikel geven jullie aan dat je het beste maar 6 weken kan testen. Maar waarom moet je je testen als je al behandeld bent? Behalve de redenen die in het artikel staan dat de behandeling niet goed heeft gewerkt of je eventueel seks heb gehad met iemand die ook besmet is.
Is er toch geen kans om het nog een keer te krijgen?

Marlous Lasschuyt
dinsdag 4 januari 2022
Beste Lies

aan het begin van de blog staat:
Is het altijd nodig om te controleren na een behandeling voor chlamydia?
Nee. Chlamydia is een bacterie en deze dood je met een antibiotica kuur.

Dus het is vooral als je het zelf graag wilt weten of voor om de redenen die in het artikel staan.

Marlous
Soaverpleegkundige

Roxan
maandag 17 januari 2022
Ik heb nu 1 week geleden de kuur genomen voor chlamydia.
Nu had ik de 2 pilletjes in 2x genomen ( 1 ochtend 1 middag)

Ik merk dat mijn afscheiding wel minder is maar het er nog steeds is
Kan dit nog veranderen? Of komt het omdat ik de kuur verkeerd heb ingenomen?

Marlous
maandag 17 januari 2022
Beste Roxan

Zou je ons je testcode willen mailen dan kijk ik met je mee. om je een persoonlijk advies te geven.

Groet Marlous

Jeroen
dinsdag 8 februari 2022
Hallo

28 januari heb ik 2 tabletten azitromycine ingenomen. Na een paar dagen merkte ik dat me klachten afnamen. Soms heb ik wel het gevoel dat het lijkt alsof me eerste urinestraal nog troebel lijkt en ‘s morgens ik minimale afscheiding heb in me ondergoed. Dat troebele kan ik voorkomen door veel te drinken, dan heb ik het niet is me opgevallen.

Is het normaal dat ik nog deze twee klachten heb na mijn kuur?


Marlous Lasschuyt
dinsdag 8 februari 2022
Klachten kunnen soms nog even aanhouden, dat is niet erg als het maar afneemt.
Heb je 2 weken na de pillen onveranderde klachten ga dan naar de huisarts. Dan is het vermoedelijk iets anders.

Groet Marlous

dianna
vrijdag 25 maart 2022
hii
dit is nu al de 2de x dat ik chlamydia heb opgelopen. Ik heb dus een kuur gekregen van 2 pillen en 500g. Ik heb best wel veel moeite met pillen slikken dus ook dit vond ik weer lastig. vervolgens had ik de pillen dus ongeveer 1 minuut in mijn mond met water omdat het niet lukte en ik bang was om te slikken uiteindelijk is het me wel gelukt. maar kan het hierdoor zijn dat het minder goed werkt of dat ik nu niet volledig genees? daarnaast vroeg ik me af na hoeveel dagen chlamydia uit je lichaam verdwenen is ? op google zag ik na 7 dagen maar klopt dat ook echt?

groetjes dianna

dianna
vrijdag 25 maart 2022
hii
nog een vraagje ik heb net mijn kuur geslikt maaar ik had nogsteeds mijn onderbroek van de ochtend aan en daar had ik nog een beetje afscheiding op maar kan het hierdoor zijn dat ik weer chlamydia krijg nadat ik de kuur heb ingeslikt omdat ik nog afscheiding had zitten en mijn vagina daar tegen aan komt?

Klazien Visser
vrijdag 25 maart 2022
Beste Dianna,

Een minuutje in je mond houden alvorens door te slikken heeft geen invloed op de werkzaamheid van de kuur.
Een herinfectie met chlamydia kan worden veroorzaakt door een besmette sekspartner maar ook via een onbehandelde anale besmetting die vaginaal terecht is gekomen.
Ben je ook anaal getest? Het kan voorkomen dat een infectie ook anaal zit, een eendaagse kuur behandeld dit niet goed genoeg waardoor de infectie via de anus vaginaal terecht kan komen (ook als je geen anale seks hebt). Mocht je niet anaal getest dan zou dit een advies van ons zijn.
Een besmetting met chlamydia kan alleen via slijmvlies, de bacterie heeft een warme vochtige omgeving nodig om te overleven, en overleeft niet op kleding of ondergoed.

groet, Klazien
soa verpleegkundige Soapoli-online


Jana
maandag 4 april 2022
Hi,
2 weken geleden mijn antibioticakuur genomen. Ik merkte na een aantal dagen dat mijn klachten al minder werden. Ik heb die zondag wel seks gehad met condoom. En ook een week later weer op vrijdag en zaterdag seks gehad met condoom. Dit was met iemand die waarschijnlijk ook chlamydia heeft. Nu merk ik dat mijn klachten weer meer terugkomen. Kan het zijn dat ik nu weer besmet ben?

Marlous Lasschuyt
maandag 4 april 2022
Beste Jana

Heb je ook anaal getest? Vaak wordt dit gemist en blijven vrouwen de infectie houden doordat de kuur van de vaginale infectie niet anaal werkt.

Marlous
(soa verpleegkundige)

Daphne
woensdag 20 april 2022
Hi,
Ik heb 3 weken geleden de kuur tegen chlamydia geslikt. Ik had geen klachten. Ik heb in de tussentijd ook geen onveilige sex gehad. Maar nu merk ik dat ik ineens veel meer afscheiding heb dan normaal... ik lees namelijk dat na 2 weken alles normaal moet zijn (ondanks dat ik geen klachten had) ik heb al weer een nieuwe test gedaan, al lees ik nu dat dit te vroeg is.

Marlous Lasschuyt
woensdag 20 april 2022
Dag Daphne

heb je anaal getest? Dat zou nu zinvol zijn. Vaak wordt die gemist. Vaginaal opnieuw testen nu is inderdaad niet zinvol.

Groet Marlous

Anoniem
maandag 27 juni 2022
Ik ben positief getest op Chlamydia, de test is afgenomen vanuit de vagina, nu lees ik op internet dat je ook in de anus Chlamydia kan hebben zonder anale seks te hebben, maar via het vocht van de vagina. Ik heb een kuur gehad van 1x daags 2 tabletten ( azitromycine 500mg )Werkt dat dan ook als ik eventueel anale Chlamydia heb?

Klazien Visser
maandag 27 juni 2022
Beste,

Deze kuur is minder succesvol in het afdoende behandelen van een anale infectie. Je kan overwegen om een anale test te doen om te checken of je ook anaal geïnfecteerd bent.

groet, Klazien
soa verpleegkundige

Anoniem
maandag 27 juni 2022
Hoi, ik heb vorige week zaterdag onveilige sex gehad, een paar dagen daarna brand het daar beneden de hele dag, ook afscheiding maar dat heb ik normaal ook wel gewoon, ruikt niet vies of een andere kleur, wel pijn in de onderbuik. Ik heb dus wel klachten maar kan pas volgende week testen, ik word helemaal gek van dit! Wat moet ik doen?? Eerder testen vanwege de klachten of wachten tot zaterdag…

Marlous Lasschuyt
dinsdag 28 juni 2022
Beste anoniem

je kunt eerder testen. Als het negatief is adviseren we je de test te herhalen.

Met vriendelijke groet,

Marlous (SPO)

anoniem
zondag 10 juli 2022
Ik heb de 5e van Juli een eendaagse kuur antibiotica gehad voor chlamydia omdat ik positief getest bent. nu heb ik de 10e veilig seks gehad terwijl mij is verteld dat je eigenlijk minimaal een week moet wachten. hoe groot is de kans dat ik mijn behandeling heb belemmerd?

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 11 juli 2022
Het kan zijn dat je je eventueel aanwezige klachten hierdoor langer zullen aanhouden.
Marlous

Lisa
maandag 18 juli 2022
Ik heb 3 dagen geleden twee pillen geslikt voor vaginale chlamydia. Ik had veel pijn ervan, maar na het slikken van de pillen in de middag was die pijn in de avond al bijna helemaal weg. Afgelopen dagen nergens last van gehad, tot nu (dag 3). Uit het niets weer pijn in de onderbuik en branderig gevoel alsof ik moet plassen.

Is het normaal dat de symptomen in de eerste dagen weg gaan en dan opeens weer opspelen, of is dit een teken dat de kuur niet heeft gewerkt?

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 18 juli 2022
Beste Lisa

wil je ons je ordernummer/ testcode mailen dan kijk ik even met je mee.
klantenservice@soapoli-online.nl

Groet Marlous

Lizet
maandag 15 augustus 2022
Hoi,
Ik heb op maandag 1 augustus, 1000mg azitromycine geslikt. Mijn klachten zijn erna snel weg gegaan.

Toen werd ik (eerder) ongesteld en het lijkt nu alsof mijn onderbuikpijn weer terug is. De overige klachten zijn weg.

Moet ik nog even geduld hebben?
Het is vandaag precies 2 weken na de kuur.

Klazien Visser
maandag 15 augustus 2022
Beste,

Indien je klachten hebt kan je het even aankijken, worden de klachten hevig dan een afspraak maken bij je huisarts. Een hertest om te kijken of de behandeling goed gewerkt heeft kan 6 weken na het afronden van de kuur.

groet, klazien visser
soa verpleegkundige

Nina
maandag 22 augustus 2022
Ik zit nu op dag 5 van mijn kuur tegen chlamydia, ik heb al 2 keer gehad dat na ik het tablet heb ingenomen ik moest overgeven. Heeft dit invloed op de werking?

Klazien Visser
maandag 22 augustus 2022
Hangt er vanaf of je daarna een nieuwe hebt ingenomen. Je kan het beste even navraag doen bij de apotheker die je de medicatie heeft verstrekt. Daarnaast is een hertest 6 weken na het afronden van de behandeling een manier om nog even extra te controleren of de medicatie is aangeslagen.

groet klazien
soa verpleegkundige

Davey
zondag 18 september 2022
hallo, ik heb laatst n kuur gehad van 1 dag. had de bijsluiter gwlezen en daar stond dat je ze in 2 keer moet nemen met 12 uur ertussen. ik heb helaas 12 uur ertussen gehad omdat dat in de bijsluiter stond en ik lees overal dat het in 1x moet. mijn vraag is moet ik nu de kuur opnieuw doen?

Klazien Visser (soa verpleegkundige)
maandag 19 september 2022
Je kan het beste even contact opnemen met de arts die je de medicatie voorgeschreven heeft.

Klaas
dinsdag 27 september 2022
Ik heb een vraag. In juni heb ik een chlamydia-infectie opgelopen; heb daarvoor antibiotica geslikt. Nu heb ik opnieuw klachten die kunnen horen bij een SOA of blaasontsteking. Nu blijk ik geen blaasontsteking te hebben en word ik morgen getest op chlamydia. Ik heb trouwens geen onveilige seks meer gehad, sindsdien. Nu krijg ik de uitslag pas volgende week, kan het kwaad als ik met deze klachten nog een week moet rondlopen zonder dat ik antibiotica slik? Of kan het geen kwaad?

Marlous (verpleegkundige)
dinsdag 27 september 2022
Beste Klaas

Ik vermoed dat je je bij je huisarts laat testen?! Overleg even met hem als je hier vragen over hebt. Laat je je via ons testen dan is de uitslag sneller bekend dan een week en mag je ons ook altijd bellen of mailen.

sofie
dinsdag 18 oktober 2022
Hi,
Ik ben positief getest op vaginale chlamydia en heb daarvoor 1x 2 tabletten gekregen. Ik had zelf geen klachten en deed een zekereheid test, nu heb ik me niet laten testen of het evt in m’n mond zat. Moet dit nog gebeuren of gaat dit ook weg door de pillen

Marlous (Soaverpleegkundige)
dinsdag 18 oktober 2022
Dag Sofie

De richtlijn mbt het behandelen van een vaginale chlamydia is recent veranderd. Vrouwen krijgen standaard een lange kuur. Het is misschien aan te raden een hertest te doen na 6 weken.
De kuur die je hebt gehad zal een eventuele keelontsteking wel behandelen.

Rosa
dinsdag 18 oktober 2022
Hey hey,
ik heb net een kuur van 7 dagen 2x per dag antibiotica nemen afgerond. Na een paar dagen waren de klachten weg. Ik heb daarna gemastrubeerd en nu zijn de klachten weer terug… kan ik meteen nieuwe antibiotica krijgen? Moet ik het me huisarts bespreken? Of 6 weken wachten voor een nieuwe betrouwbaare soa test?

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 19 oktober 2022
Beste Rosa

het advies is een week geen seks na inname laatste tablet. Kan zijn doordat je eerder hebt gemasturbeerd de klachten langer aanhouden. Even laten rusten. Mochten de klachten niet minder worden dan naar de huisarts, dan is waarschijnlijk iets anders aan de hand. De chlamydia is goed behandeld.

anoniem
donderdag 22 december 2022
Hi,
Ik heb 3 weken geleden mijn antibioticakuur afgerond (doxycline) en de klachten waren al wat verminderd maar nu sinds een paar dagen beginnen de klachten weer terug te komen. Betekent dit dat de kuur dan niet heeft gewerkt?

anoniem
donderdag 22 december 2022
Daarbij moet ik er nog even bij zeggen dat ik wel een paar keer gemastrubeerd heb, maar ik weet niet of dat verder invloed heeft gehad?

klazien (soa verpleegkundige)
vrijdag 23 december 2022
Doorgaans is een lange kuur voldoende om een chlamydia infectie te bestrijden, door antibiotica gebruik kan je wel vaginale klachten krijgen. Ik zou het even aankijken, worden de klachten erger dan even je huisarts bellen. Wil je zekerheid of de kuur goed gewerkt heeft dan kan je het beste 6 weken na het afronden van de kuur een hertest doen. Mastrubatie heeft geen invloed op de werkzaamheid van de kuur.

Anoniem
zaterdag 24 december 2022
Hallo ik heb mijn kuur afgemaakt gister doxycycline 7 dagen 2 pillen per dag. Ik ben vaginaal getest om chlamydia, maar werkt deze antibiotica ook gelijk voor een anale infectie? Ik heb me daar namelijk niet op laten testen en vroeg me af of deze antibiotica ook eventuele anale besmetting mee behandeld

klazien (soa verpleegkundige)
zaterdag 24 december 2022
De kuur kan ook een anale infectie genezen. Mocht je toch zekerheid willen dat de behandeling zijn werk heeft gedaan dan adviseren we je een hertest op chlamydia te doen 6 weken na het afronden van de kuur.

Ano020
donderdag 19 januari 2023
Hallo,

Ik heb nogal een gek verhaal. Ik heb ooit van mijn ex een soa (chlam) gekregen. Een paar maanden later hadden we weer chlam (terwijl we toen niks met andere hadden gedaan). Toen hebben we beide 2 weken even geen seks gehad en de kuur genomen. Een half jaar later testte ik weer positief. Ik heb toen ook anaal getest maar dat was negatief. Kan het zijn dat ik dus nooit toen van chlam ben afgekomen of dat hij gewoon vreemd is gegaan? De huisarts zelf snapte er ook niks van en ging er eigenlijk vanuit dat mijn ex toen vreemd was gegaan. Na deze kuur heb ik nog een keer getest en was ik negatief.

Het ding waar ik nu meezit is dat ik begin juni positief testte (domme fout). Ik heb toen een super kuur genomen van twee weken lang elke dag antibiotica (ik was namelijk bang dat ik een eileiderontsteking had dus daar heftige antibiotica voor gekregen) Na de kuur heb ik nog twee keer getest eind juni en begin oktober beide keren was ik negatief. Alleen door het gedoe met mijn ex en de soa die maar terug bleef komen, ben ik bang dat ik nu alsnog positief ben. Zou ik alsnog positief testen als ik vanaf de kuur alles veilig heb gedaan en dus twee keer nog negatief heb getest? Ik ben gewoon echt bang de hele tijd en maak mijzelf helemaal gek ... Ik heb nu namelijk wel al een tijdje last van spottingen (2 weken) alleen ik slik de pil nu ook al heel lang door.

Ik hoor graag van jullie!

Marlous (Soaverpleegkundige)
vrijdag 20 januari 2023
Beste Ano020,

zo te lezen is de chlamydia infectie echt weg. Hij kan niet vanzelf weer terug komen.

Noa
donderdag 9 februari 2023
Ik ben laatst positief getest op chlamydia, heb een kuur daarvoor gehad ben nu net 1 week klaar met de kuur en heb alleen maar wondjes en velletjes gekregen op mijn vagina, moet ik het afwachten of toch even melden aan mijn huisarts?

Klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 9 februari 2023
Ik zou je adviseren dat als je hierover ongerust bent dit even bij de huisarts te laten beoordelen.

Isabel frans
vrijdag 24 maart 2023
Beste.

Mijn vriend is positief getest op chlamydia. Nu heeft hij 2x 500mg tablet gekregen die hij tegelijk op 1 dag moest innemen dat was 4 dagen geleden. Echter ik heb doxycycline gekregen. Echter heeft mijn apotheek me verkeerd ingelicht. Ik heb maandag 1 tab gehad dinsdag 1 tab en woensdag 1 tab. Vanaf donderdag neem ik er netjes 2 en heb ik contact gehad met de huisarts dat ik de kuur moet afmaken nu met 2 tab per dag. Maar hoelang mag ik geen seks hebben met mijn partner? Gewoon 1 week of langer?

Marlous (Soaverpleegkundige)
vrijdag 24 maart 2023
beste Isabel,

overleg dit even met je huisarts, daar heb je de kuur gehad zo te lezen.

Owen
woensdag 28 juni 2023
Ik heb zojuist de gonneroe en chlamydia test gekocht. Ik heb SOA klachten sinds 26-6-23 maar ik heb op 25-6-23 nog onveilige seks gehad met iemand. Moet ik nu alsnog ondanks mijn SOA klachten 14 dagen wachten? Of kan ik nu wel gewoon testen?

Marlous (Soaverpleegkundige)
woensdag 28 juni 2023
Beste Owen

Je kunt eerder testen als het positief is kunnen we je meteen behandelen. is het negatief dan moet je de test herhalen na de verstreken windowfase.

Pat
zondag 16 juli 2023
Beste,ik heb tot twee weken geleden een antibiotica kuur gehad van twee weken voor een ontstoken bijbal waarvan de oorzaak meerdere dingen kon zijn. Echter is het nu zo dat een van mij partners waar ik een week na de kuur dus nog seks mee heb gehad mij vandaag vertelt een soa te hebben.. ik ben niet getest voor mijn kuur omdat ik een ontsteking had maar denk nu dus dat het door een soa komt en bij mij is begonnen en nu is mijn vraag of ik nu dus gelijk weer opnieuw aan de antibiotica moet of eerst moet testen maar aangezien dat voorheen niet gedaan is weet ik dus niet of ik het toen ook al had en of ik dus kan testen of gewoon gelijk weer antibiotica moet vragen...

Marlous (Soaverpleegkundige)
zondag 16 juli 2023
Beste Pat

altijd eerst testen., zeker nu je al anti-biotica hebt gebruikt. De kans is groot dat je negatief test, dan is een kuur niet nodig

Ilse
vrijdag 21 juli 2023
Hallo, ik ben nu een paar maanden samen met mijn vriend. We hebben regelmatig seks. Ik ben nu positief getest op chlamydia. Mijn vriend negatief. Dit is erg vreemd, aangezien ik niet vreemd ben gegaan. Ik heb nu een kuur gekregen van 1 week. Hij niks omdat hij negatief is getest. Ik ben nu bang dat hij het toch op de een of andere manier weer op mij kan overdragen. Dat het bij het testen bij hem misschien nog niet was uitgebroken. Is dat mogelijk? En is het mogelijk dat iemand immuun is voor chlamydia?

Marlous (Soaverpleegkundige)
maandag 24 juli 2023
Beste Ilse

Dat kan dat de een het wel heeft en de ander niet op het moment van testen. Lees ook: https://www.soapoli-online.nl/blog/mijn-vriend-heeft-een-chlamydia-en-ik-niet-hoe-kan-dat

Marylou
donderdag 10 augustus 2023
Ik ben 1,5 maanden geleden behandeld voor chlamydia. De 7 daagse kuur die ik toen had gekregen had niet geholpen. Ik bleef tussentijdse bloedingen aanhouden. Weer naar de huisarts geweest en kreeg toen 1 daagse kuur. 2 weken verder en de klachten zijn er nog steeds. Hoe kan dit?

Klazien (soa verpleegkundige)
donderdag 10 augustus 2023
Je kan het beste terug naar de huisarts, misschien hebben de tussentijdse bloedingen een andere oorzaak.

Sam
zondag 3 september 2023
Ik heb 6 weken na mijn behandeling op chlamydia weer dezelfde afscheiding als eerst uit mijn plasbuis (man).
Heb ik nu weer chlamydia?
Heb al een afspraak bij de huisarts voor een hertest.

Klazien (soa verpleegkundige)
maandag 4 september 2023
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van het hebben van klachten. Goed dat je een afspraak hebt met de huisarts dan kan die een hertest doen om te kijken of de behandeling is aangeslagen.

Famke
woensdag 24 januari 2024
Vaginaal getest bij de huisarts. Krijg een kuur. Maar lees nu dat je chlamydia ook anaal (en zelfs oraal?) bij je kunt dragen. Moet ik dat apart laten testen? Of mag ik verwachten dat de kuur deze aangedane plekken ook behandeld? Of ligt dat aan de soort kuur?

Famke
woensdag 24 januari 2024
Oh en ik heb weinig tot geen last van vaginale klachten gehad maar wel al een jaar of twee last van ontstekingsreacties die in mijn darmen lijken te ontstaan… en een algeheel ziek gevoel geven (hoofdpijn, verhoging, gewrichtsklachten, borrelende darmen, vermoeidheid, onregelmatige ontlasting etc) kan dat ook door chlamydia of ontstekingen die het gevolg zijn van chlamydia komen?

Klazien (soa verpleegkundige)
woensdag 24 januari 2024
Je kan het beste even controleren bij de huisarts welke kuur deze voorschrijft; doorgaans is een kuur van 7 dagen het meest effectief. Stem dit even af met je huisarts.

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI