HIV

HIV

Besmetting met het Humaan immunodeficicientie virus (hiv) leidt zonder behandeling bijna altijd tot het ziektebeeld Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (AIDS). Van hiv bestaan wereldwijd twee virus-typen.Hiv-type I is het virus-type wat voorkomt in Europa. Bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht zijn lichaamsvloeistoffen waarin het hiv virus kan zitten. Om een hiv besmetting te voorkomen is het van belang tijdens het sekscontact deze lichaamsvloeistoffen te vermijden. Anale seks (penis in de anus, degene die anaal loopt het meeste risico) en vaginale seks tijdens de menstruatie zonder condoom geven de grootste kans om besmet te raken. Zodra het hiv-virus het lichaam is binnen gedrongen beschadigd het de menselijke afweer. Doordat het afweersysteem steeds minder goed werkt zijn mensen die besmet zijn met het hiv virus vatbaarder voor andere ziekten en aandoeningen. Pas besmette personen hebben vaak veel virus in hun bloed en hierdoor is er meer kans op overdracht tijdens onveilig seksueel contact.

Kort geleden risico op hiv gelopen:

Bij een recent (het onveilige sekscontact is korter dan 72 uur) gelopen risico op een hiv-besmetting is er de mogelijkheid om postexpositieprofylaxe (PEP) voorgeschreven te krijgen. Neem hiervoor contact op met de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis, of de GGD, bij u in de regio.

Klachten die kunnen wijzen op een hiv-infectie:

Een groot deel van de mensen die besmet raken met hiv hebben 2 tot 4 weken na de besmetting klachten die lijken op een heftige griepaanval; hoofdpijn, koorts, moeheid, lichtschuw en huiduitslag. De klachten worden als mild ervaren en verdwijnen in veel gevallen zonder ingrijpen van een arts. Personen die besmet zijn met het hiv-virus worden hiv-positief genoemd.

Behandeling:

Hiv is niet te genezen. Behandeling van hiv patienten is dan ook gericht op het remmen van het virus in het lichaam en het ontwikkelen van AIDS te voorkomen.

Wanneer betrouwbaar testen:

Een hiv-test van Soapoli-online is 4 wekwn na een onveilig sekscontact betrouwbaar. Het duurt 4 weken voordat er antistoffen tegen hiv in het bloed zijn aangemaakt. De hiv-test die Soapoli-online biedt test naast antistoffen op hiv ook op het antigeen (P24 antigeen) waardoor er in een vroeg stadium al een infectie met hiv kan worden aangetoond.

 Test anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.