Met regelmaat bellen mensen ons in paniek op. Vaak zitten zij in een situatie waarin ze een fout hebben gemaakt door een sekscontact te hebben gehad met iemand terwijl zij een relatie hebben. Het schuldgevoel is groot en hoe kunnen ze voorkomen dat ze hun partner met een eventueel opgelopen SOA besmetten.

Om goed te kunnen adviseren leg ik altijd eerst uit hoe je een SOA oploopt. Dan is meteen duidelijk wat het eventueel gelopen risico is en wat getest moet worden en misschien is het zelfs niet nodig om te testen.

Hoe loop je een SOA op?

SOA als in chlamydia, gonorroe en syfilis worden overgedragen door slijmvlies- of bloedcontact. Slijmvliezen zitten oa in de keel, vagina, penis en anus. Als je op die plekken onbeschermd contact maakt met het slijmvlies van je sekspartner en dan kan een SOA overgedragen worden. Bij welke sekshandelingen maak je dit contact? Dit kan via orale seks; pijpen en beffen, vaginale of anale penetratie, maar ook wrijfcontact, dus als de penis tegen de vagina of anus aan wrijft zonder dat hij er in gaat.

De mensen aan de telefoon willen het liefst dat wij ze geruststellen door te zeggen dat het risico zo klein is dat ze onmogelijk een SOA kunnen hebben van één keer onveilige seks. Maar het lastige is dat dat niet gezegd kan worden als er sprake is geweest van onbeschermd contact.

De enige manier waarop je zekerheid kunt krijgen is door je te laten testen op SOA.

Een testuitslag is de enige manier om zekerheid te krijgen. Met als voorwaarden dat je:

  • De incubatietijden hebt afgewacht. Bekijk hier onze incubatietijd-calculator en bereken wanneer jij je betrouwbaar kunt laten testen.
  • De juiste testen hebt afgenomen passend bij jouw risico. Zie onze  SOA-testwijzer voor een advies.
  • De instructie van de test goed hebt opgevolgd.

De angst voor HIV

Het hebben van een schuldgevoel doet rare dingen met de mens. Om tot een soort geruststelling te komen gaan mensen googlen en daar gaat het vaak mis. Er is zo ontzettend veel informatie op internet te vinden. Met name over HIV vind je veel informatie en helaas ook vaak incorrecte informatie. Men zoekt en leest veel over welke symptomen je zou moeten hebben als je met HIV geinfecteerd zou zijn. Van een grieperig gevoel tot opgezette klieren alles is terug te vinden als je jezelf kritisch onder de loep neemt. En als je je erge zorgen maakt voel je vaak dingen die je normaal niet opgevallen zijn of die er zelfs niet zijn. Mijn eerste advies is altijd: stop met lezen op internet. Heb je vragen bel de informatie lijn van Soaaids Nederland of je huisarts en wees reeel in je gelopen risico: 

Ik zeg altijd maar zo 'je moet een beetje moeite doen om HIV op te lopen, je krijgt het niet zomaar'

Dat zeg ik zeker niet om de angst van iemand te bagataliseren maar meer om reeel te blijven. Volgens de NHG standaarden (Nederlandse Huisartsen Genootschap) heeft het zin om te testen als je behoort tot een zogehete risicogroep.

Risicogroepen voor één of meer van de vijf belangrijkste soa (chlamydia-infectie, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv) zijn:

  • mannen die seks hebben met mannen (MSM);
  • prostituees en prostituanten (contact in de afgelopen zes maanden);
  • personen afkomstig uit een soa-endemisch gebied (eerste entweede generatie);
  • personen met veel wisselende contacten (drie of meer in de afgelopen zes maanden);
  • personen met een partner uit een van de voorgaande groepen.

Als je niet tot deze risicogroep behoort dan zal een huisarts of GGD je niet een HIVtest adviseren. Dat geeft dus meteen aan dat je risico dan ook bijzonder klein is. Neemt niet weg dat je wel heel graag een HIVtest zou willen doen. Je bent bij ons aan het juiste adres om dat zelf te managen. Maar laat je vooral niet gek maken door alles wat je leest.

Hoe zit dat met het risico op hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B virus wordt overgedragen door seksueel contact met (menstruatie)bloed, voorvocht en sperma. Het hepatitis B-virus is ook overdraagbaar via orale seks als er contact is geweest met bloed, voorvocht en sperma. Het gebruik gezamenlijk gebruik van sekspeeltjes (dildo's) en seksuele technieken waarbij bloed vrijkomt zijn ook een risico voor besmetting.

Wist je dat je je kunt laten beschermen tegen het hepatitis B virus? Met 3 vaccinaties ben je levenslang beschermd. Je kunt deze vaccinaties halen bij de GGD of je huisarts.

Wanneer is het niet nodig te testen?

Als er geen sprake is geweest van slijmvliescontact dan kun je ook geen SOA overdragen. Denk bijvoorbeeld aan knuffelen, zoenen, aftrekken of een body-to-body massage.

Ik wil zsm weten of ik een SOA heb opgelopen

Wacht altijd je incubatietijd af tenzij je duidelijke klachten hebt die op een SOA lijken. Eerder testen geeft mogelijk een vals negatieve uitslag. Bij klachten kun je het beste naar je huisarts of GGD bij jou in de buurt gaan. Als je dit liever niet doet dan kun je ook een afspraak maken bij onze arts voor een consult. Mail ons dan : info@soapoli-online.nl 

Omdat wij weten dat het heel belangrijk is voor onze klanten om zsm te weten of zij iets hebben, zetten wij alles op alles om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen. Voor half 5 besteld (op werkdagen) is dezelfde dag verzonden en vaak de volgende dag in huis. Zodra je afgenomen materiaal in ons laboratorium is aangekomen hebben wij vaak de volgende dag al de uitslag. Wil je je proces nog meer versnellen mail of bel ons voor de mogelijkheden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI