Orale seks en de kans op een seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Orale seks is het met de mond bevredigen of stimuleren van vagina, penis of anus. Ook wel bekend onder de namen; pijpen, beffen en kontlikken (rimmen). Lange tijd werd gedacht dat orale seks relatief veilig was voor SOA dit is echter niet waar. Orale seks zonder bescherming, dus zonder het gebruik van een condoom of bef- / rimlapje, is een risico op SOA. Het risico is wel veel kleiner dan als je vaginale of anale seks hebt zonder een condoom te gebruiken.

SOA worden overgedragen via sperma, bloed en contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond / keel. Een SOA kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander.

Orale seks en het risico op Chlamydia en gonorroe

Chlamydia en gonorroe zijn bacteriële SOA. Als je orale seks hebt; pijpt, rimt of beft zonder bescherming (een condoom of beflapje) dan komen de slijmvliezen van penis/vagina/anus tegen de slijmvliezen van de mond/ keel aan. Tijdens dit contact hebben de bacteriën de gelegenheid om van de ene persoon aan de andere persoon te worden overgedragen. Een chlamydia in de keel wordt niet vaak gezien dit zou kunnen liggen aan het feit dat chlamydia veelal geen keelklachten geeft en omdat niet altijd onderzoek wordt gedaan op deze SOA in de keel. Gonorroebesmetting na een oraal sekscontact komt vaker voor en is ook besmettelijker. Gonorroe in de keel geeft vaak wel klachten. Klachten die mannen en vrouwen bij een gonorroe in de keel beschrijven zijn een pijnlijke keel, ontstoken amandelen en opgezette klieren.

Orale seks en de kans op Syfilis 

Syfilis kan via orale seks worden overgedragen. Deze SOA komt veelal voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Besmetting vindt plaats via beschadigde slijmvliezen in de mond of op het geslachtsdeel waardoor de bacterie de slijmvliezen kan binnendringen. Zichtbare wondje in de mond kunnen wijzen op een besmetting met de syfilis bacterie.

Oale seks en de kans op Hepatitis B

De kans op Hepatitis B virus overdracht is klein bij onbeschermde orale seks. Het virus wordt overgedragen via bloed en sperma. Pas wel op dat degene die pijpt, rimt of beft geen wondjes in de mond heeft of op vagina, penis of anus.

De kans op HIV via orale seks

Orale seks waarbij sperma of (menstruatie)bloed in de mond komt, is onveilig. Het risico op HIV bij orale seks zonder klaarkomen in de mond of buiten de menstruatieperiode, is verwaarloosbaar klein. Als je een andere SOA hebt loop je meer risico dit komt omdat wondjes, zweertjes of scheurtjes in je slijmvliezen (soms niet zichtbaar voor het blote oog) maken dat het HIV-virus gemakkelijk via je slijmvliezen kan binnendringen. Zorg er daarom voor dat er geen sperma, vaginaal vocht of (menstruatie)bloed in je mond komt als je orale seks hebt en let op wondjes, zweertjes, aften of koortsblaasjes rond mond, geslachtsorganen of anus.

Pijpen en beffen: hoe doe je dat veilig?

Om zekerheid te hebben dat je geen SOA via de keel of mond overgedragen krijgt tijdens het pijpen, rimmen of beffen kan je het beste een condoom of een beflapje gebruiken. Er bestaan veilige condooms met smaken (aardbei, chocolade, champagne,...). Smaakjescondooms zijn speciaal voor dit doeleinde op de markt gebracht. Om je te beschermen bij het beffen of rimmen kan een beflapje (of opengeknipt condoom) bij het likken van de vagina of anus gebruiken.

Het condoom knip je open aan de lange kant. Het lapje wat hierdoor ontstaat kan je met beide handen vastpakken en in de lengte over het te likken geslachtdeel leggen. Smaakjescondooms zijn ook geschikt voor het hebben van vaginale of anale seks. Gebruik bij anale seks altijd extra glijmiddel. Wat moet je doen als je keelklachten hebt? Heb je keelklachten, dan is het beter niet te pijpen, rimmen of likken tenzij je gebruik maakt van een condoom of beflapje.

In de maand februari hebben wij een speciale actie zodat je het zelf gratis kunt uitproberen:

Vermoed je dat je een SOA hebt opgelopen of denk je na het lezen dat je risico hebt gelopen, doe dan een SOA test. Ben je gepijpt, gerimt of gebeft dan kan je via een urine of zelf afname materiaal afnemen om te laten onderzoeken in het laboratorium. Denk je dat je risico op HIV, hepatitis B of syfilis hebt gelopen ook dat kan je zelf testen, door zelf bloed af te nemen via een vingerprik kan je 6 dikke druppels bloed afnemen welke in ons laboratorium getest worden.

Heb je zelf iemand gepijpt, gerimt of gebeft én klachten? Laat dan je keel op SOA testen. Via een keeluitstrijk kan je getest worden op chlamydia of gonorroe. Denk je dat je risico op hepatitis B of syfilis hebt gelopen tijdens de orale seks dan is het nodig om een bloed test te doen. In onze webshop bieden wij een bloedtest die je zelf thuis kan afnemen.

Wil je graag weten wat je risico is en welke SOA test jij nodig hebt? Maak dan gebruik van onze Soa testwijzer.

Heb je veel wisselende contacten laat je dan met regelmaat testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Door halfjaarlijks te testen op SOA weet je tijdig of je een SOA hebt. Een behandeling kan dan afhankelijk van de SOA snel worden gegeven en je partner(s) kun je waarschuwen. Je kunt zelf m.b.v. een SOA test van Soapoli-online een keeluitstrijk maken en chlamydia en / of gonorroe testen. Je kunt ook ons spreekuurbezoeken.

1 reactie
PAUL SCHATTEMAN
woensdag 25 maart 2020
Wat kan je doen in tijden van corona betreffende beffen en pijpen ?

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI