Als eerste locatie van het land komt bij apotheek Prins Hendrikplein een automaat te staan, waar 24 uur per dag en zeven dagen per week soa-testen verkijgbaar zijn. Het nieuwe initiatief moet bij consumenten de schroom wegnemen met hun vragen over geslachtsziekten naar de huisarts te stappen. De zelfservice automaat biedt de gelegenheid om anoniem een test naar keuze te kopen. Het gaat om thuis uit te voeren onderzoeken naar de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen hiv, chlamydia, gonorroe en syfillis. Het bedrijf Soapoli-online uit Stolwijk biedt de service aan. Als de proef in Den Haag slaagt, wil het op meer plaatsen in het land met verkoop uit automaten komen.

Het voordeel 

,,Het voordeel van een automaat is dat je op elk moment van de dag een test kunt ophalen’’, zegt Klazien Visser van Soapoli-online. ,,Wie buiten sluitingstijd van de apotheek in onzekerheid verkeert, hoeft dus niet onnodig te gaan zitten googelen. De test kan thuis worden afgenomen, via een retourenvelop naar ons laboratorium worden gestuurd en met een testcode is de uitslag op de site op te vragen.’’

Het bedrijf richt zich vooral op de doelgroep die niet in aanmerking komt voor de tests van de GGD. Door veranderende criteria komen daar alleen nog specifieke risicogroepen - jongeren tot en met 24 jaar, homomannen en mensen werkzaam in de seksindustrie - in aanmerking voor gratis onderzoek en behandeling. Klazien Visser: ,,Niet iedereen gaat graag naar de huisarts om over dit onderwerp te praten. Bovendien zien patiënten zich na afloop vaak verrast doordat ook de laboratoriumkosten in rekening worden gebracht. Onze tests zijn volledig anoniem en hebben dezelfde betrouwbaarheid als bij de soa-kliniek of huisarts.’’

Uitgifteautomaat

Apotheek Prins Hendrikplein in het Haagse Zeeheldenkwartier werkt al met een uitgifteautomaat voor zelfzorgmedicatie of medicijnen op voorschrift. Vanaf 21 maart wordt de aan de buitenzijde van de apotheek geplaatste automaat ook gebruikt voor de soatests. Via een eenvoudig keuzemenu kan de test na pinbetaling uit de muur worden getrokken. Soapoli-online is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verkozen tot beste online-aanbieder van soa-tests. Behalve verkoop van uiteeenlopende tests via de website beschikt het bedrijf ook over een medisch team dat hulp biedt bij vragen of behandeling. In Nederland geldt Soa Aids als kenniscentrum op het gebied van soa’s en de bestrijding ervan. Soapoli-online hoort tot de vijf aanbieders die door deze organisatie als betrouwbaar zijn aangemerkt.

Bron: AD Den Haag-journalist Nico Heemelaar

Dinsdag 21 maart is er om half 11 een officieel moment waarbij de eerste test symbolisch uit de automaat wordt gehaald. Peter Leusink, seksuoloog en huisarts komt deze ochtend hiertoe het startschot geven.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI