Vermoed je dat je te maken hebt met een seksueel overdraagbare aandoening (soa)? Dan is het verstandig om je zo snel mogelijk te laten testen. Met een soa test is het mogelijk om enige soa’s op te sporen. Zo loop je niet langer in onzekerheid en weet je direct of er bij jou sprake is van een soa. Ben je benieuwd wat de kosten zijn die je van een soa test kunt verwachten, of je soa test vergoed wordt of wat de soa test huisarts kosten zijn? Hierover informeren wij je meer.

Soa test kosten

Je vraagt je misschien af: wat kost een soa test? De kosten variëren omdat elk laboratorium verschillende prijzen hanteert. Een indicatie zijn de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), die je kunt vinden op www.nza.nl. De kosten hangen ook af van het type soa test dat je nodig hebt. Een chlamydia test kan bijvoorbeeld rond de 40 euro kosten, terwijl de kosten voor een compleet SOA-testpakket tot 300 euro kunnen oplopen. Hoe vaak je je moet laten testen en waar je besluit te testen, beïnvloeden ook de kosten.

Als je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor gratis testen bij de GGD, hoef je daar geen kosten voor te verwachten. Als dit niet het geval is, moet je zelf betalen. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt en geven we advies over hoe je de kosten van een soa test onder controle kunt houden.

Waar kan je een soa test doen?

Een soa test kun je laten doen bij de huisarts, een van de soa poli’s van de GGD (indien je in de doelgroep valt) of online bij een betrouwbare aanbieder van laboratorium soa testen, zoals Soapoli-online. Besluit je je te laten testen bij de huisarts? Dan heeft je huisarts wel een geheimhoudingsplicht, maar is je soa test niet anoniem.

 

Wil je liever niet dat je huisarts weet dat je zo’n test laat doen? Dan kun je ook een soa laboratorium test via de apotheek afhalen of online via Soapoli-online bestellen. Je soa test via Soapoli-online is even betrouwbaar als de soa test die je via de huisarts of GGD laat afnemen.

 

Je uitslag van je soa-test is bij Soapoli-online binnen 3 werkdagen bij je bekend. Blijk je een behandeling nodig te hebben? Dan kan ook dit snel via Soapoli-online worden geregeld.

Waar moet je aan voldoen om bij de GGD gratis op soa te mogen testen?

Om je gratis te laten testen op soa’s zijn er een aantal voorwaarden. Wanneer je aan één van deze voorwaarden voldoet, is je soa test volledig gratis.

  • Je bent jonger dan 25 jaar
  • Je vraagt geld in ruil voor seks
  • Je bent een man en hebt seks met mannen
  • Je komt uit een land waar veel soa voorkomt
  • Je bent gewaarschuwd voor een soa door een (ex-)partner
  • Je hebt klachten die lijken op een soa
  • Je bent slachtoffer geworden van seksueel geweld
 

Voldoe jij aan een van de voorwaarden om bij de GGD te testen? Dan kan dit gratis en geheel anoniem. Soms kan het echter voorkomen dat de wachtrijen bij de GGD te lang zijn. In dat geval word je doorgestuurd naar de huisarts voor het afnemen van een soa test. Houd er wel rekening mee dat een soa test bij de huisarts laten afnemen kosten met zich mee kan brengen.

Wordt een soa test vergoed?  

In Nederland zijn er verschillende factoren die bepalen of je soa test vergoed wordt. Het ligt bijvoorbeeld aan je zorgverzekering, aanvullende verzekering en de reden waarom je de test wilt doen.

Meestal wordt een soa test vergoed vanuit de basisverzekering wanneer het nodig is vanwege gezondheidsproblemen, zoals symptomen die kunnen wijzen op een SOA of als je partner er een heeft. In zulke gevallen wordt een soa test bij de huisarts vergoed.

Maar als je de test preventief wilt doen, bijvoorbeeld na onbeschermde seks zonder symptomen, dan valt dit vaak niet onder de basisverzekering. Je kunt dan overwegen een aanvullende verzekering af te sluiten die de kosten dekt. Niet elke verzekeraar biedt echter dezelfde dekking, dus check de voorwaarden van jouw verzekering.

 

Wordt een soa test vergoed?

En hoe zit dat met de soa test huisarts kosten? Laat je een test bij de huisarts doen, dan betaal je voor het consult aan de huisarts niets. Een soa test wordt vergoed uit de basisverzekering, maar je betaalt voor de laboratoriumkosten wel een eigen risico. Heb je niets of heel weinig van je eigen risico verbruikt? Dan bestaat de mogelijkheid dat je de kosten voor de soa test bij de huisarts zelf moet dragen.

Bij Soapoli-online bieden we een helder overzicht van onze tarieven voor soa tests. Onze kosten zijn vooraf duidelijk inzichtelijk, zonder verborgen verrassingen. Wil je meer weten over de kosten van soa tests en vergoedingen? Check onze Soa-testwijzer voor gratis testadvies, zodat je zeker weet dat je de juiste soa test(en) bestelt. 
 

Liever duidelijkheid over de kosten en snel je uitslag?

Wil je liever niet naar je huisarts en val je niet in de groep mensen die gratis mag testen via de GGD? Dan is Soapoli-online een goed alternatief. Soapoli-online is opgericht door twee soa verpleegkundigen en bestaat uit een team van artsen en verpleegkundigen met een hoge deskundigheid op soa. Via Soapoli-online kan je je laboratoriumtest bestellen of afhalen. De kosten zijn vooraf duidelijk inzichtelijk en er is keuze uit een groot aanbod soa testen. En heb je de pech dat je een soa hebt? Dan kun je via Soapoli-online ook behandeld worden.


Heb jij een soa test nodig? Check onze Soa-testwijzer voor gratis testadvies, zodat je zeker weet dat je de juiste soa test(en) bestelt. Wij staan voor je klaar met een passend testadvies voor jouw persoonlijke situatie.

Geen reacties

Plaats een reactie

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI