Heb ik chlamydia?

                                                    

Wat is chlamydia?

In Nederland is chlamydia de meestvoorkomende SOA. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. Deze bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht. Niet alleen door penetratie (neuken), maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de keel, vagina, plasbuis of de anus. Slijmvliezen kunnen ook tijdens een vrijpartij via vingers of speeltjes overgedragen worden. Een chlamydia infectie die niet wordt behandeld kan bij zowel bij vrouwen als ook bij mannen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Door condooms te gebruiken verklein je de kans om een chlamydia op te lopen.

Wanneer kan ik op chlamydia testen?

14 dagen na het laatste onbeschermde sekscontact kun je je laten testen op chlamydia. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact niet alleen chlamydia te testen. Gonorroe, syfilis, HIV en hepatitis B kan je ook overdragen bij het hebben van onbeschermde seks.

Zoals hier boven beschreven kun je chlamydia overdragen via keel, vagina, penis en anus (de zogehete locaties); test dan ook de locaties waar je risico hebt gelopen. Doorloop onze SOAtestwijzer voor een gratis advies. 

Waar kan ik mij laten testen?

De huisarts is de eerste keus hulpverlener. Maar het kan zijn dat je dit liever niet met hem of haar bespreekt. De GGD biedt gratis hulpverlening alleen om in aanmerking te komen dien je wel in een bepaalde doelgroep te zitten. Wil of mag je niet naar de GGD dan is het ook mogelijk je testen thuis te bestellen en af te nemen. Soapoli-online helpt je graag verder. 

Soapoli-online is een unieke online aanbieder in het hebben van een complete SOA specialistische dienstverlening. Van advisering wat te moeten testen tot aan het uitschrijven van een behandeling. Wij werken uitsluitend met laboratorium testen. Bij Soapoli-online krijg je gegarandeerd de hoogst haalbare kwalitatieve zorg. Ons CCKL gecertificeerde laboratorium STAR MDC is gevestigd in Rotterdam.

In deze video zie je hoe een chlamydia test via Soapoli-online in zijn werk gaat.

 

Welke klachten kunnen wijzen op een chlamydia infectie?

Bij vrouwen verloopt een vaginale infectie met chlamydia in meer dan 70% van de gevallen symptoomloos, wat betekent de meeste vrouwen geen klachten hebben die wijzen op chlamydia. De vrouwen die wel klachten ervaren noemen vaak klachten van pijn of een branderig gevoel bij het plassen, veranderde afscheiding, bloedverlies tussen de menstruaties door en tijdens seksueel contact. De kans op besmetting met chlamydia van man op vrouw is ongeveer 45%.

Mannen met een chlamydia infectie in de plasbuis hebben vaker dan vrouwen klachten, echter bij ongeveer 50% van de mannen verloopt een chlamydia infectie zonder klachten. Klachten die mannen ervaren zijn branderig gevoel bij het plassen, vooral in de ochtend waterige afscheiding en soms pijn in de balzak. De kans om als man besmet te worden met chlamydia door een vrouw is 28%.

Kans om chlamydia op te lopen bij een eenmalig seks met een chlamydia besmette persoon

- 28% als een man slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde vrouw

- 45% als een vrouw slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde man

Je besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de chlamydia besmette persoon. Ook het uitwisselen van seksspeeltjes die niet goed zijn gereinigd of bedekt zijn door een condoom kunnen tot een chlamydia infectie leiden. Laat je altijd testen op chlamydia als je gewaarschuwd bent door een sekspartner.

Misvattingen

  • Als je je chlamydia hebt laten behandelen ben je niet imuun geworden voor chlamydia. Je kunt opnieuw besmet worden. Sterker nog je bent zelfs iets vatbaarder.
  • Ik test alleen urine, als daar niets uitkomt dan hoef ik keel en anus niet te testen. Helaas werkt dat niet zo; chlamydia is een bacterie die zich nestelt op de plek waar hij overgedragen word. Test daarom alle locaties waar je onveilige seks hebt gehad om een goede betrouwbare uitslag te krijgen.
  • Als je een chlamydia hebt ben je toegankelijker om ook andere SOA op te lopen. 
  • Als jouw testuitslag aangeeft dat je het niet hebt is dat geen garantie voor je partner. Het kan dat de een het wel heeft en de ander het niet. Laat je daarom altijd allebei testen op SOA. 

Wat doe je met je sekspartner(s) als er bij jou een chlamydia is gevonden?

Heb je geen klachten gehad die wijzen op een chlamydia infectie en kwam de infectie tijdens een routine onderzoek aan het licht? Ga dan al je sekspartners van de afgelopen 6 maanden waarschuwen. Waarschuwen is misschien eng maar wel erg belangrijk en voorkomt veel leed bij anderen. Als je via Soapoli-online getest bent en je blijkt een chlamydia te hebben dan kunnen wij jou ook helpen met anonieme partnerwaarschuwing. Had je klachten voordat de chlamydia infectie werd vastgesteld? Waarschuw dan je sekspartner(s) van net voordat deze klachten begonnen.

Wanneer mag je weer seks hebben na een chlamydia infectie?

Een week na inname van de antibiotica tegen chlamydia kan je weer seks hebben, mits je zeker weet dat jouw vaste sekspartner ook behandeld is. Het is aan te raden om een condoom te gebruiken als je wisselende partners hebt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je als je ooit een chlamydia hebt gehad je een grotere kans hebt weer een chlamydia op te lopen.

Testen op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over chlamydia? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn. 

 

 

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.