Heb ik genitale wratten?

      

Wat zijn genitale wratten ?

In Nederland is het hebben van genitale wratten de meest voorkomende soa die wordt vooroorzaakt door een virus. Genitale wratten zijn wratten die op de geslachtsdelen zitten, de afmeting, vorm en plaats waar ze verschijnen kunnen per persoon verschillen. HPV-type 6 en HPV-type 11, zijn de belangrijkste veroorzakers van genitale wratten. De incubatieperiode, hiermee wordt bedoelt de tijd tussen het oplopen en het zichtbaar worden van de wratten, duurt 1 tot 8 maanden, maar gemiddeld zo'n 3 maanden. 

Kan ik me op genitale wratten laten testen?

Nee, de diagnose genitale wratten wordt door een arts gesteld aan de hand van klachten/ huidafwijkingen in het genitale gebied.

Welke klachten kunnen wijzen op genitale wratten?

Soms zijn er klachten zoals jeuk, pijn of een brandend gevoel, soms vaginale afscheiding of afscheiding uit de urethra.

De voorkeurslokalisaties van de wratten zijn bij de man: penis, scrotum, meatus urethrae en het perianale gebied.

Bij de vrouw zijn schaamlippen, clitoris en het perineum, dit is het gebied tussen vagina en anus, voorkeursplekken. Soms worden ze ook gevonden in de vagina en op de baarmoedermond.

Wat is de kans dat ik genitale wratten krijg als ik seks heb gehad met iemand die genitale wratten heeft?

HPV is zeer besmettelijk en 60 tot 80% van de seksuele partners van patiënten met genitale wratten is ook besmet met het virus wat genitale wratten veroorzaakt. De kans dat het virus wat genitale wratten veroorzaakt wordt overgedragen tijdens één seksueel contact wordt geschat op 60%.

Kan je genitale wratten behandelen?

Via je huisarts of dermatoloog kan je je laten behandelen. Er zijn verschillende behandelmethodes. Zo kunnen wratten worden aangestipt, ook kan de arts je een creme voorschrijven die je zelf gedurende enkele dagen op de wratten aanbrengt. Wratten zijn 'self limiting' wat betekent dat na een periode de wratten vanzelf verdwijnen. Van nieuwe infecties was 20% na 3 maanden spontaan genezen en 90% na 2 jaar.  

Wat doe je met je sekspartner(s) als jij genitale wratten hebt?

Heb je genitale wratten? Dan wordt geadviseerd je huidige vaste partner(s) hierover te informeren. 

Mijn partner heeft genitale wratten, hoe voorkom ik dat ik ook besmet raak?

Door condooms te gebruiken tijdens seksueel contact kan je de overdracht van het virus wat genitale wratten veroorzaakt enigszins voorkomen. De besmettingskans is het grootst tijdens de ‘wrattenperiode’ , als wratten zichtbaar zijn. Over het algemeen zijn nieuwe genitale wratten besmettelijker dan oude. Ook als er geen zichtbare wratten meer zijn, is virusuitscheiding mogelijk. Behandeling en het verdwijnen van de genitale wratten heeft niet altijd invloed op de virusuitscheiding en dus ook niet op de besmettelijke periode. 

Testen op SOA via Soapoli-online

Heb jij genitale wratten, laat je dan ook altijd testen op andere SOA. Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.