Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de neisseria gonorrhoeae bacterie, ook wel de gonokok genoemd. In de volksmond staat gonorroe beter bekend als de ‘druiper’. Een zeer besmettelijke soa die bij zowel mannen als vrouwen voorkomt. Gonorroe is op meerdere manieren op te lopen en omdat de klachten als vervelend kunnen worden ervaren, is het goed om er wat vanaf te weten. Op deze pagina vertellen we je daarom alles wat er te weten valt over gonorroe.

Wat is gonorroe?

Gonorroe, oftewel een ‘druiper’, is een soa die wordt veroorzaakt door de neisseria gonorrhoeae bacterie. Je kunt besmet raken met deze bacterie doordat deze zich nestelt in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel, baarmoederhals of ogen. Met ruim 18.000 besmettingen per jaar, is gonorroe (na chlamydia) de meest voorkomende soa in Nederland. Net als veel andere soa’s is gonorroe op te lopen door het hebben van onveilige seks, dus zonder condoom. 

Wanneer je gonorroe oploopt, zul je er als vrouw weinig van merken. In tegenstelling tot vrouwen, hebben mannen er wel vaak last van. Waar de kans op besmetting bij de vrouw rond de 20% ligt, ligt dit bij mannen rond de 60%. De klachten zijn niet het ergste bij het oplopen van gonorroe. Wanneer je je niet laat behandelen, kan dit echter ernstige infecties tot gevolg hebben. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Hoe je gonorroe voorkomt? Door het gebruik van een condoom tijdens de seks.
 

Hoe krijg je gonorroe?

Gonorroe is een bacterie. Dit houdt in dat deze van mens-op-mens overdraagbaar is. Dit gebeurt niet wanneer je per ongeluk iemand in het gezicht hoest of niest, maar door het hebben van seks met een partner. Het is mogelijk om gonorroe over te dragen van man tot man, man tot vrouw en van vrouw tot vrouw. Dat komt omdat gonorroe niet alleen overdraagbaar is bij seksuele penetratie, maar ook bij contact tussen slijmvliezen. De bacterie verspreidt zich niet door het hele lichaam, maar blijft op één plek.

Gonorroe is dus door meerdere seksuele handelingen overdraagbaar. Maar welke zijn dit precies? En hoe groot is dan de kans op besmetting? Gonorroe is onder andere overdraagbaar door het hebben van seksuele penetratie. Dit is wanneer een penis in de vagina of anus gaat. Dit is de meest voorkomende manier waarop mensen besmet raken met de gonorroe bacterie. Maar omdat het gaat om een bacterie, is gonorroe ook overdraagbaar op andere manieren. Zo is het mogelijk dat je besmet raakt door pijpen, vingeren, aftrekken, kontlikken (ook wel rimmen genoemd) of het tegen elkaar aanwrijven van geslachtsdelen. Dat komt omdat hier slijmvliezen zitten die de bacterie met zich mee kunnen dragen. 

Gonorroe is ook overdraagbaar door het gebruiken van seksspeeltjes. Het slijmvlies van de persoon met de gonorroe blijft op het speeltje en kan zo voor een overdracht zorgen als een ander dat gebruikt. Maak speeltjes bij wisseling even schoon of gebruik een condoom. 
 

Waar kun je gonorroe krijgen?

Omdat het bij gonorroe gaat om een bacterie, blijft deze op één plek zitten. Veel mensen denken dat een soa zich verspreidt over het hele lichaam. Maar een bacterie blijft op dezelfde plek zitten en verspreidt zich niet verder door het lichaam, mits je het op tijd behandelt. Gonorroe kun je krijgen op de plekken waar slijmvliezen zitten, dus in je vagina, penis, anus, keel, baarmoederhals of ogen. In je ogen? Zeker! Gonorroe kan in de ogen terecht komen doordat je met een geïnfecteerde vinger in je oog gaat wrijven of doordat er sperma in je gezicht komt. (dit kan als iemand klaar komt in je gezicht) 

 

Heb je klachten die passen bij een soa? Bekijk onze symptoomwijzer.



 

Hoeveel kans op gonorroe?

Een misverstand is dat een soa als gonorroe 100% overdraagbaar is. (mijn sekspartner heeft een chlamydia dús moet ik het ook hebben.) Het percentage is kleiner. Hoe vaker je seks hebt met iemand die een gonorroe heeft, des te groter wordt het risico dat jij het ook zult krijgen.

Besmettelijkheid Gonorroe 
De kans om na een eenmalig onbeschermd vaginaal seks contact van vrouw naar man wordt geschat op 20-30%. En de kans dat je het van man naar vrouw op 50-90%.
Heb je met deze partner vaker seks dan nemen de kansen toen toe tot ongeveer 50% bij vrouw naar man en 90% bij man naar vrouw.

 
Chlamydia en gonorroe testen

Chlamydia en Gonorroe

Testen voor:
  •  Chlamydia
  •  Gonorroe


Inclusief:
  •  Gratis e-consult
  •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten zonder klachten, minder dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

  •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
  •  Volledig anoniem besteld & geleverd
59,95
Veel verkocht
Chlamydia en gonorroe testen

Combinatie testpakket met 4 soa-bepalingen

Testen voor:
  •  Chlamydia en gonorroe
  •  Syfilis en hiv


Inclusief:
  •  Gratis e-consult
  •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten met meer dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

  •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
  •  Volledig anoniem besteld & geleverd
105,25
Nieuw
Chlamydia en gonorroe testen

PrEP-poli

Testen voor:
  •  Chlamydia en gonorroe (keel, anus en urine)
  •  Nierfunctie
  •  Hepatitis B en C
  •  Syfilis en hiv
Inclusief:
  •  E-consult
  •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen die met PrEP willen starten of hun tussentijdse controles via Soapoli-online willen laten doen.

  •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
  •  Volledig anoniem besteld & geleverd
Vanaf 65,-

Symptomen van gonorroe

Wanneer je gonorroe hebt, hoef je dit niet altijd te merken. Niet bij alle gevallen komen er klachten kijken. Bij 40% van de vrouwen die besmet zijn, treden (bijna) geen klachten op. Een besmette man heeft (bijna) in elk geval last van klachten. De kans op besmetting is bij vrouwen ook een stuk kleiner dan bij mannen. De kans om als vrouw vaginaal besmet te worden na seksueel contact met een gonorroe besmette man is 20-30%. Bij mannen ligt dit percentage een stuk hoger, namelijk tussen de 50-70%.
 

Symptomen van gonorroe bij mannen

Als man ervaar je dus sneller klachten bij een gonorroe infectie dan vrouwen. Klachten die bij mannen veel voorkomen zijn doorzichtig of slijmerig vocht uit de penis (druiper), pijn bij het plassen of pijn aan de prostaat of balzak. Andere klachten die mannen kunnen ervaren, zijn:

  • keelpijn
  • jeuk of pijn aan je anus
  • pijn in je gewrichten (in enkele gevallen)
  • een oogontsteking
 

Meer weten hierover? Lees hier dan alles over symptomen gonorroe bij mannen.

 

Symptomen van gonorroe bij vrouwen

Klachten komen bij vrouwen een stuk minder vaak voor dan bij mannen. Maar wanneer je als vrouw klachten krijgt die passen bij gonorroe, kan dit erg vervelend zijn. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van groen/geel vocht uit de vagina, bloedingen uit vagina (terwijl je niet ongesteld bent) of bloedingen uit de vagina na de seks. Andere klachten die vrouwen kunnen ervaren zijn:

  • pijn bij het plassen
  • keelpijn
  • jeuk of pijn aan je anus
  • pijn in je gewrichten (in enkele gevallen)
  • een oogontsteking
 

Meer weten hierover? Lees hier dan alles over symptomen gonorroe bij vrouwen.


 

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer

Hoe verloopt een soa test?

Hoe verloopt een online soa thuistest?

1. Doe de GRATIS Soa-testwijzer

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer, en ontvang direct antwoord op welke soa thuistest je nodig hebt en vanaf welk moment een afname betrouwbaar is.

2. Volledig anoniem besteld en bezorgd

Soapoli-online levert jouw soa thuistest discreet af. Voor 23.00 uur besteld, is de volgende werkdag in huis. Volg de duidelijke instructies en neem de soa thuistest zelfstandig af.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO-gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de soa test voor thuis is hetzelfde als testen via de huisarts of GGD.

4. Ontvang de uitslag

De uitslag van jouw soa thuistest is binnen 1-3 werkdagen zichtbaar in ons uitslagenportaal.

Testen op gonorroe

Als je onveilige seks hebt gehad en je graag zeker wilt weten of je besmet bent met gonorroe, dan is het verstandig om je hierop te laten testen. Testen kan redelijk eenvoudig door een afspraak te maken bij je huisarts of bij de GGD. Hier zullen ze wat vragen stellen over wanneer je voor het laatst seks hebt gehad, of dit veilig was en wat voor seks dit was; anaal of vaginaal. Zo’n gesprek kan vrij ongemakkelijk aanvoelen, maar is wel nodig om erachter te komen of je gonorroe hebt of niet. Stap je liever niet naar de huisarts of de GGD voor een test? Dan is het ook mogelijk om online een betrouwbaar gonorroe soa test pakket te bestellen.

Het afnemen van een test om erachter te komen of je gonorroe hebt, is pijnloos en eenvoudig. Sommige tests zijn voor mannen anders dan voor vrouwen. Wanneer je test of de gonorroe bacterie in de penis zit, test je dit bij je ochtendurine. Vrouwen testen op gonorroe in de vagina door met een wattenstaafje een uitstrijkje te maken. Een test of gonorroe in je anus of keel zit is voor mannen en vrouwen hetzelfde. Met een wattenstaafje kun je materiaal uit de anus of keel weghalen dat vervolgens weer getest kan worden.  

Een gonorroe test is een diagnostische test. Dit betekent dat lichaamsmateriaal in een laboratorium wordt onderzocht. Zo wordt bij een test op gonorroe gekeken of jouw urine of uitstrijkje de neisseria gonorrhoeae bacterie bevat. Wordt deze bacterie gevonden? Dan heb je een gonorroe infectie. Ontbreken de bacteriën? Dan heb je geen gonorroe. Klinkt heel logisch, maar er zit een kanttekening aan. Want je kunt een vals negatieve of positieve test hebben.
 

Vals-negatieve gonorroe uitslag

De cellen van de gonorroe bacterie moeten voldoende ontwikkeld zijn om zich te laten ‘vangen’ tijdens de afname. Daarom mag je niet te vroeg zijn met testen. Zo bestaat er per soa een bepaalde wachttijd voordat je kunt testen. Voor gonorroe is deze wachttijd veertien dagen. Eerder testen kan een verkeerde uitslag weergeven.

 

Daarnaast is het uiterst belangrijk om de test goed uit te voeren. Wanneer je alleen de keel test, terwijl je ook anale seks hebt gehad, dan kun je alsnog gonorroe hebben in je anus. Hierbij komt de misvatting dat gonorroe door je hele lichaam zit weer om de hoek kijken. De bacterie nestelt zich op één plek, namelijk de plek waar deze is overgedragen.

 

Wil je advies over wat je moet testen om betrouwbare uitslagen te krijgen? Bekijk dan de Soa-testwijzer van Soapoli-Online!

 

Vals-positieve gonorroe uitslag

Sommige mensen willen voor de zekerheid hertesten na hun behandeling, om te kijken of de gonorroe helemaal weg is. Ook hier geldt dat je rekening moet houden met een bepaalde wachttijd. Na een behandeling is het advies om minstens zes weken te wachten met testen. Er kunnen namelijk tot die tijd nog dode gonorroe bacteriën aanwezig zijn die tijdens het onderzoek gezien kunnen worden als een infectie. De uitslag geeft aan positief te zijn, maar in werkelijkheid is die negatief; vals-positief dus. 

 

Hertesten op gonorroe

Wanneer je niet zeker weet of je de test een juiste uitslag gaf, kun je hertesten op gonorroe. Dit kun je doen omdat je geen verschil merkt na de behandeling, of zeker wilt weten dat alles over is. Bij een hertest op gonorroe voer je nog een keer een gonorroe test uit. Het advies is om hierbij zes weken te wachten tot je je opnieuw kunt laten testen.

 

Meer weten? Lees dit artikel over het hertesten op gonorroe.

 

Thuis testen op gonorroe

Vermijd je liever het ongemakkelijke gesprek met je huisarts of de GGD? Dan kun je je redelijk eenvoudig thuis laten testen op een soa. Met de thuistest van Soapoli-online kun je je thuis anoniem laten testen op soa’s, zoals gonorroe. Via Soapoli-Online kun je een soa testpakket voor gonorroe bestellen.
 

Behandeling van gonorroe

Gonorroe is een soa die redelijk eenvoudig te behandelen is. Wanneer je positief bent getest op gonorroe, dan krijg je van de GGD of je huisarts een antibioticakuur. Door deze kuur verdwijnen je klachten en daarmee ook de bacterie. De antibioticakuur is wel even anders dan alleen het slikken van een stripje pillen. Bij gonorroe krijg je van de huisarts of de GGD een prik in je bil. Via deze prik gaat de antibiotica op zoek naar de bacterie om deze vervolgens te doden. Dit proces duurt eventjes, daarom wordt ook aangeraden om de eerste week na de prik geen seks te hebben. Dit betreft seks in alle mogelijke vormen. Heb je na een week nog klachten die passen bij gonorroe? Dan is het verstandig om weer contact op te nemen met je huisarts. 

 

Je kunt volledige genezen van gonorroe. Maar wanneer je er eenmaal voor bent behandeld, betekent dit niet dat je immuun bent voor de bacterie. Je kunt gonorroe opnieuw oplopen wanneer je onveilige seks hebt. Heb je onveilige seks gehad, dan is het verstandig ook je sekspartner(s) in te lichten. Zij kunnen zich laten testen op gonorroe en waar nodig ook behandelen. 

Wat gebeurt er als je gonorroe niet behandeld?

Gonorroe zorgt voor een infectie in je slijmvliezen. Een infectie is eigenlijk iets wat niet in je lichaam hoort. Dat wil je het liefst zo snel mogelijk eruit hebben. Als je gonorroe niet behandelt, dan kan dit gevolgen hebben voor jou en je lichaam. De bacterie kan zich verder gaan verspreiden door je lichaam, wat weer op andere plekken infecties kan veroorzaken. De gevolgen van onbehandelde gonorroe zijn voor mannen en vrouwen verschillend. Gevolgen die vrouwen kunnen overhouden aan gonorroe die niet behandeld is, zijn:

  • Verminderde vruchtbaarheid, of zelfs onvruchtbaarheid
  • Een bekkenontsteking
  • Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen
 

Ook zijn de gevolgen voor mannen niet prettig. De gevolgen voor mannen bij het niet behandelen van gonorroe zijn:

  • Een vernauwing van de plasbuis
  • Ontsteking van de zaadleiders
  • Ontsteking van de bijballen
  • Ontsteking van de prostaat
 

Als een gonorroe bacterie gaat zwerven door het lichaam (wat voor kan komen bij het niet behandelen ervan), dan kan deze bacterie in de bloedbaan terecht komen. Wanneer de bacterie in de bloedbaan zit, kan het gemakkelijk op andere plekken in het lichaam komen. Hier kan het weer andere infecties veroorzaken. Denk hierbij aan een hersenvliesontsteking, ontstoken hartzakje of gewrichtsontstekingen. Wees er dus bij een gonorroe infectie op tijd bij om dergelijke gevolgen te voorkomen.


 

Wanneer is gonorroe weg?

Gaat de gonorroe ooit echt weg uit je lichaam? Het antwoord daarop is ja. De antibioticabehandeling die je krijgt werkt over het algemeen goed. Er zijn zaken bekend van resistentie. Hertest bij twijfel.

Wanneer je bent herstelt, kun je altijd weer opnieuw besmet raken. Blijf dus altijd voorzichtig wanneer je seks hebt en laat je vooral testen als je er niet gerust op bent. 

 

Wanneer je een antibioticakuur hebt gekregen van de huisarts, dan duurt het meestal een week voor de antibiotica de gonorroe aanpakt. Na een week is het daarom ook weer mogelijk om seks te hebben. Wat verstandig is, is om zeker de eerste paar keer veilige seks te hebben. Hierdoor ontloop je de kans dat je per ongeluk toch je partner besmet met de gonorroe bacterie.


 

Is de uitslag van jouw soa test positief?

Wil je via Soapoli-online een recept aanvragen? 
Dat kan, lees meer via deze link.

Bestel jouw soa test

Hoe voorkom ik gonorroe?

Het antwoord hierop is heel eenvoudig. De enige manier om een gonorroe infectie te voorkomen, is om tijdens de seks een condoom te gebruiken en op te letten met slijmvliescontact. Verhalen zoals wassen met zeep, zijn echt fabeltjes.

Zeker weten of je geen gonorroe hebt?

Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen gonorroe hebt. Soapoli-online staat voor je klaar. Wij hebben speciale gonorroe testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of de GGD en neem je op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel je je soa test geheel anoniem en ontvang je dit testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare gonorroe test pakketten van Soapoli-online.


Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals syfilis en HIV testen, hepatitis B en C testen en PrEP-check testpakketten. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI