Heb ik gonorroe?

                                                            

Wat is gonorroe

Gonorroe, in de volksmond ook wel druiper genoemd, wordt veroorzaakt door de neisseria gonorrohoeae ofwel gonokok. De gonorroe bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Deze bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht. Niet alleen door penetratie (neuken), maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de keel, vagina, plasbuis of de anus. Slijmvliezen kunnen ook tijdens een vrijpartij via vingers of speeltjes overgedragen worden. Je voorkomt een gonorroe door veilig te vrijen. Gebruik een condoom bij beffen, pijpen en penetrerende seks.

Wanneer kan ik op gonorroe testen?

14 dagen na het laatste onbeschermde sekscontact kun je je laten testen op gonorroe. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact niet alleen gonorroe te testen. Chlamydia, syfilis, HIV en hepatitis B kan je ook overdragen bij het hebben van onbeschermde seks.

Zoals hier boven beschreven kun je gonorroe overdragen via keel, vagina, penis en anus (de zogehete locaties); test dan ook de locaties waar je risico hebt gelopen. Doorloop onze SOAtestwijzer voor een gratis advies.

Waar kan ik mij betrouwbaar laten testen?

De huisarts is de eerste keus hulpverlener. Maar het kan zijn dat je dit liever niet met hem of haar bespreekt. De GGD biedt gratis hulpverlening alleen om in aanmerking te komen dien je wel in een bepaalde doelgroep te zitten. Wil of mag je niet naar de GGD dan is het ook mogelijk je testen thuis te bestellen en af te nemen. Soapoli-online helpt je graag verder.

Soapoli-online is een unieke online aanbieder in het hebben van een complete SOA specialistische dienstverlening. Van advisering wat te moeten testen tot aan het uitschrijven van een behandeling. Wij werken uitsluitend met laboratorium testen. Bij Soapoli-online krijg je gegarandeerd de hoogst haalbare kwalitatieve zorg.  Ons CCKL gecertificeerd laboratorium STAR MDC is in Rotterdam gevestigd. 

In deze video zie je hoe een gonorroe test via Soapoli-online in zijn werk gaat:

                                      

 

Welke klachten kunnen wijzen op een gonorroe besmetting?  

Vrouwen ervaren vaak weinig of geen klachten. Mannen hebben meestal juist duidelijke klachten. De eerste klachten ontstaan vaak enkele dagen tot enkele weken na het oplopen van de SOA.

Vrouwen  

                            Mannen               

Meer vaginale afscheiding; die kan stinken of pusachtig lijkt     Een druiper; pusachtige afscheiding uit de plasbuis die geel of groen van kleur is
Bloedverlies tussen 2 menstruaties door     Pijn of irritatie bij het plassen
Pijn of irritatie bij het plassen     Irritatie of jeuk rond de anus
Irritatie of jeuk rond de anus     Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting
Slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting     Keelontsteking of opgezette klieren in de hals
Keelontsteking of opgezette klieren in de hals     Andere ontstekingen in het lichaam
Andere ontstekingen in het lichaam  

Misvattingen

  • Als je je gonorroe hebt laten behandelen ben je niet imuun geworden voor gonorroe. Je kunt opnieuw besmet worden. Sterker nog je bent zelfs iets vatbaarder.
  • Ik test alleen urine, als daar niets uitkomt dan hoef ik keel en anus niet te testen. Helaas werkt dat niet zo; gonorroe is een bacterie die zich nestelt op de plek waar hij overgedragen word. Test daarom alle locaties waar je onveilige seks hebt gehad om een goede betrouwbare uitslag te krijgen. 
  • Als je een gonorroe hebt ben je toegankelijker om ook andere SOA op te lopen.
  • Als jouw testuitslag aangeeft dat je het niet hebt is dat geen garantie voor je partner. Het kan dat de een het wel heeft en de ander het niet. Laat je daarom altijd allebei testen op SOA.

Gonorroe behandeling

Als er een gonorroe infectie is vastgesteld wordt deze in de meeste gevallen behandeld door het toedienen van een antibiotica injectie. Dit kan door je huisarts, via de GGD maar ook anoniem via onze arts in Gouda. Na behandeling van de gonorroe infectie kan je na een onveilig contact opnieuw besmet worden met gonorroe. Het is van belang om sekspartners altijd te waarschuwen zich te laten testen op gonorroe. 

Wat doe je met je sekspartner(s) als er bij jou een gonorroe is gevonden?

Heb je geen klachten gehad die wijzen op een gonorroe infectie en kwam de infectie tijdens een routine onderzoek aan het licht? Ga dan al je sekspartners van de afgelopen 6 maanden waarschuwen.

Had je klachten voordat de gonorroe infectie werd vastgesteld? Waarschuw sekspartners van de afgelopen zes maanden (zes weken voorafgaand aan het begin van de klachten bij mannen met klachten).

Waarschuwen is misschien eng maar wel erg belangrijk en voorkomt veel leed bij anderen. Als je via Soapoli-online getest bent en je blijkt een SOA te hebben dan kunnen wij jou ook helpen met anonieme partnerwaarschuwing.

Wanneer mag je weer seks hebben na een gonorroe infectie? Een week na de injectie kan je weer seks hebben, mits je zeker weet dat jouw vaste sekspartner ook behandeld is. Het is aan te raden om een condoom te gebruiken als je wisselende partners hebt.

Testen op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.