Heb ik hepatitis B?

                              

 

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B virus wordt overgedragen door seksueel contact met (menstruatie)bloed, voorvocht en sperma. Het hepatitis B-virus is ook overdraagbaar via orale seks als er contact is geweest met bloed, voorvocht en sperma. Het gebruik gezamenlijk gebruik van sekspeeltjes (dildo's) en seksuele technieken waarbij bloed vrijkomt zijn ook een risico voor besmetting.

Wanneer kan ik op hepatitis B testen?

De tijd tussen besmetting en uitbreken van de ziekte (incubatietijd) is ongeveer 8 weken. Betrouwbaar testen kan 8 weken na een onbeschermd sekscontact doormiddel van een bloedtest. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact niet alleen hepatitis B te testen. Chlamydia en gonorroe, syfilis en HIV kan je ook overdragen hebben gekregen na onbeschermde seks.

Waar kan ik mij laten testen?

De huisarts is de eerste keus hulpverlener, maar het kan zijn dat je het gelopen risico liever niet met hem of haar bespreekt. De GGD biedt gratis hulpverlening, echter om in aanmerking te komen dien je wel tot een doelgroep te behoren met een verhoogd risico op SOA. Wil of mag je niet naar de GGD dan is het ook mogelijk via Soapoli-online je testen te bestellen en thuis af te nemen. Soapoli-online helpt je graag verder. 

Soapoli-online is een unieke online aanbieder in het hebben van een complete SOA specialistische dienstverlening. Van advisering wat te moeten testen tot aan het verstrekken van een behandeling. Wij werken uitsluitend met laboratorium testen. Bij Soapoli-online krijg je gegarandeerd de hoogst haalbare kwalitatieve zorg. Ons CCKL gecertificeerde laboratorium STAR MDC is gevestigd in Rotterdam. 

 

Hoe gaat het bestellen van een hepatitis B test via Soapoli-online?

                                 

Welke klachten heb je als je hepatitis B hebt?

Zowel mannen als vrouwen kunnen zich erg ziek voelen door een infectie met het hepatitis B-virus, maar vaak geeft de infectie geen klachten. De tijd tussen besmetting en uitbreken van de ziekte (incubatietijd) is ongeveer 2 tot 6 maanden. Bij hepatitis B kun je last hebben van moeheid, verminderde eetlust, spierpijn en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en soms jeuk.

Wat als je hepatitis B hebt?

Ben je besmet met het hepatitis B-virus, dan word je bloed 6 maanden later weer gecontroleerd. Als het virus uit je bloed verdwenen is, ben je genezen. Je bent dan niet meer besmettelijk en je kunt niet opnieuw hepatitis-B krijgen. Soms blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in het bloed. Dit wordt chronische hepatitis B genoemd. Je bloed wordt dan regelmatig gecontroleerd om te kijken of de ontsteking actief is. Als de ontsteking actief is kan je lever blijvend beschadigd raken (levercirrose). Als de leverontsteking niet weggaat, word je naar een specialist doorverwezen. Deze beoordeelt of behandeling met medicijnen nodig en mogelijk is.

Wat doe je met je sekspartner(s) als blijkt dat je hepatitis B hebt?

Hepatitis B (in een acute vorm) is meldingsplichtig. Indien er acute hepatitis B infectie bij je is vastgesteld wordt je begeleid door een GGD verpleegkundige om alle risico contacten van de afgelopen 6 maanden in kaart te brengen en deze contacten te informeren dat ze zich moeten laten onderzoeken op hepatitis B.

Bescherming tegen hepatitis B door vaccinatie.

Vaccinatie tegen hepatitis B beschermt bijna iedereen tegen besmetting met het hepatitis B-virus. De vaccinatie bestaat uit 3 injecties die verspreid over een half jaar worden gegeven. Na het afronden van de vaccinatie reeks ben je 15 jaar tegen hepatitis B. Gratis vaccinatie tegen hepatitis B Tegenwoordig kunnen alle homo-,biseksuele mannen en mannen of vrouwen die seks hebben voor geld zich gratis laten vaccineren. Val je in bovengenoemde en ben je nog niet gevaccineerd? Neem dan contact op met de GGD bij jou in de buurt.

Testen op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over en SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.