Heb ik HIV?

                                                      

Wat is HIV?

Besmetting met het Humaan immunodeficicientie virus (hiv) leidt zonder behandeling bijna altijd tot het ziektebeeld Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (AIDS). Van hiv bestaan wereldwijd twee virus-typen.Hiv-type I is het virus-type wat voorkomt in Europa.

Hoe kan je hiv oplopen?

Via onveilig sekscontact. Dat betekent via slijmvliescontact of beschadigde huid met bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht van een sekspartner die besmet is met hiv. In bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht kan het hiv virus zitten. Om een hiv besmetting te voorkomen is het van belang tijdens het sekscontact deze lichaamsvloeistoffen te vermijden door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken.

Waar kan ik op HIV testen?

De huisarts is de eerste keus hulpverlener. Maar het kan zijn dat je dit liever niet met hem of haar bespreekt. De GGD biedt gratis hulpverlening alleen om in aanmerking te komen dien je wel in een bepaalde doelgroep te zitten. Wil of mag je niet naar de GGD dan is het ook mogelijk je testen thuis te bestellen en af te nemen. Soapoli-online helpt je graag verder.

Soapoli-online is een unieke online aanbieder in het hebben van een complete SOA specialistische dienstverlening. Van advisering wat te moeten testen tot aan het uitschrijven van een behandeling. Wij werken uitsluitend met laboratorium testen. Bij Soapoli-online krijg je gegarandeerd de hoogst haalbare kwalitatieve zorg. Ons CCKL gecertificeerde laboratorium is gevestigd in Rotterdam.

In deze video zie je hoe een HIV zelfafname test via Soapoli-online in zijn werk gaat.

                            

Wanneer kan je betrouwbaar op hiv testen?

4 weken na het laatste onveilige sekscontact geeft de HIV test van Soapoli-online je een betrouwbare uitslag. Het duurt 3 a 4 weken voordat er antistoffen tegen hiv in het bloed zijn aangemaakt. De hiv-test die Soapoli-online biedt test naast antistoffen op hiv ook op het antigeen (P24 antigeen) waardoor er in een vroeg stadium al een infectie met hiv kan worden aangetoond. 

Al onze testen kun je betrouwbaar thuis afnemen maar het kan zijn dat je je zo'n zorgen maakt over HIV dat je zo snel mogelijk antwoord wilt.

Soapoli-online biedt HIV sneltesten aan. Deze testen kunnen niet opgestuurd worden (dit is wettelijk niet toegestaan), maar daarvoor kun je een afspraak maken. Kijk hier voor meer informatie. 

Wat gebeurd er als ik met hiv besmet ben?

Zodra het hiv-virus het lichaam is binnen gedrongen beschadigd het de menselijke afweer. Doordat het afweersysteem steeds minder goed werkt zijn mensen die besmet zijn met het hiv virus vatbaarder voor andere ziekten en aandoeningen. Pas besmette personen hebben vaak veel virus in hun bloed en hierdoor is er meer kans op overdracht tijdens onveilig seksueel contact.

Klachten die kunnen wijzen op een hiv-infectie?

Een groot deel van de mensen die besmet raken met hiv hebben 2 tot 4 weken na de besmetting klachten die lijken op een heftige griepaanval; hoofdpijn, koorts, moeheid, lichtschuw en huiduitslag. De klachten worden als mild ervaren en verdwijnen in veel gevallen zonder ingrijpen van een arts. Personen die besmet zijn met het hiv-virus worden hiv-positief genoemd. Behandeling: Hiv is niet te genezen. Behandeling van hiv patienten is dan ook gericht op het remmen van het virus in het lichaam en het ontwikkelen van AIDS te voorkomen.

Welke sekstechnieken zijn risicovol voor hiv?

Anale seks (penis in de anus, degene die anaal loopt het meeste risico) en vaginale seks tijdens de menstruatie zonder condoom geven de grootste kans om besmet te raken. Als je een SOA hebt dan vermakkelijkt dit de transmissie ook.

Ik heb vandaag risico op hiv gelopen, hoe kom ik aan PEP?

Bij een recent (het onveilige sekscontact is korter dan 72 uur) gelopen risico op een hiv-besmetting is er de mogelijkheid om postexpositieprofylaxe (PEP) voorgeschreven te krijgen. Neem hiervoor contact op met de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis, of de GGD, bij jou in de regio.

Testen op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over HIV? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.