Baarmoederhalskanker; het is een kwaadaardig gezwel dat jaarlijks ongeveer 900 vrouwen in Nederland treft. Dit kwaadaardige gezwel ontwikkelt zich in het smalle deel van de baarmoeder en vormt een aanzienlijk gezondheidsrisico, vooral voor vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud. Deze vorm van kanker onderscheidt zich door zijn langzame ontstaansproces, dat meestal 10 tot 15 jaar in beslag neemt. De oorzaak hiervan ligt vaak in langdurige infecties met het humaan papillomavirus (HPV), een virus met meer dan 100 varianten, sommige met een verhoogd risico op kanker. De afkorting HPV staat voor humaan papillomavirus, en het begrijpen van de diverse typen van dit virus is essentieel in de preventie en behandeling van baarmoederhalskanker.

Bij Soapoli-online begrijpen wij dat het zorgwekkend kan zijn en geven wij uitgebreide informatie over HPV-testen, mogelijke symptomen en wat je kunt doen voor een betrouwbare diagnose en passende behandeling. 

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), een virus dat gemakkelijk wordt overgedragen tijdens seksuele activiteit. Bijna iedereen komt op een bepaald moment in contact met HPV. Meestal kan het lichaam het virus op eigen kracht bestrijden, maar soms blijft het aanwezig en kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Hoewel het lichaam de meeste van deze afwijkende cellen kan opruimen, kan het in sommige gevallen niet volledig slagen. Dit kan na verloop van tijd leiden tot de ontwikkeling van baarmoederhalskanker, een proces dat gemiddeld 10 tot 15 jaar in beslag neemt. Het risico op baarmoederhalskanker is echter zeer klein, met minder dan 1% van de vrouwen met een HPV-infectie die uiteindelijk de ziekte ontwikkelt. Het is belangrijk op te merken dat baarmoederhalskanker niet erfelijk is.

Bij Soapoli-online bieden we makkelijk af te nemen thuis afnamesets aan die kan screenen op het mogelijk aanwezig zijn van hpv.

 

 

Welke symptomen horen bij baarmoederhalskanker?

Wanneer de cellen in de baarmoederhals veranderingen ondergaan, kunnen na verloop van tijd verschillende symptomen optreden, zoals:

  • Bloedingen tijdens of kort na seksuele activiteit
  • Bloedingen na de menopauze, vooral als je al meer dan een jaar niet meer menstrueert.
  • Bloedingen tussen twee menstruatieperioden in
  • Ongebruikelijke vaginale afscheiding

Indien jij een van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw huisarts voor een deskundige beoordeling en verdere follow-up. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in jouw lichaam serieus te nemen en tijdig medische hulp in te roepen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

Ervaar je geen van deze klachten maar wil je graag zekerheid, dan kun je je laten testen met een hpv thuistest. 

Hoe vaak komt baarmoederhalskanker voor?

Illustratie van een vol stadion waarin een vakje roze is gekleurd. Dit is om aan te geven hoe vaak iemand overlijdt aan baarmoederhalskanker, 1 van de 50000 vrouwen.Jaarlijks overlijden ongeveer 200 mensen aan baarmoederhalskanker in Nederland. Dit betekent dat van elke 50.000 vrouwen één vrouw sterft aan deze ziekte. Het belang van het bevolkingsonderzoek is duidelijk, want zonder dit onderzoek zou het aantal sterfgevallen jaarlijks kunnen oplopen tot 500.

Hoewel bijna iedereen op een bepaald moment in hun leven in contact komt met het humaan papillomavirus (HPV), ontwikkelt slechts een klein aantal mensen baarmoederhalskanker. Gelukkig kan het lichaam HPV meestal binnen twee jaar zelf opruimen. De kans dat HPV leidt tot baarmoederhalskanker is daarom minder dan 1%.

Deze informatie benadrukt het belang van het bevolkingsonderzoek en het bewustzijn over HPV en de mogelijke gevolgen ervan. Door regelmatige controles en bewustwording kunnen veel gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen of in een vroeg stadium worden behandeld, wat de kans op genezing aanzienlijk vergroot.

 

Waarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar?

Gemiddeld worden meisjes rond hun 15e levensjaar seksueel actief, waardoor ze vanaf dat moment vatbaar worden voor HPV-infectie. Als deze infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit doorgaans 10 tot 15 jaar voordat de ziekte zich manifesteert. Hierdoor komt baarmoederhalskanker voornamelijk voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Hoe krijg je HPV?

Bijna iedereen krijgt op een bepaald moment in hun leven een HPV-infectie. Onder seksueel actieve mensen is ongeveer 80% besmet met het virus, terwijl bij vrouwen rond de 30 jaar dit percentage rond de 20% ligt. In oudere leeftijdsgroepen daalt dit aantal tot ongeveer 4% van de vrouwen. Het merendeel van de besmette personen is zich niet bewust van hun status, aangezien HPV-infectie doorgaans geen symptomen veroorzaakt. Hoewel condooms bescherming bieden, kan het virus nog steeds worden overgedragen omdat het aanwezig is in en rond de geslachtsdelen, evenals op andere delen van het lichaam die in contact komen tijdens seksuele activiteit. Het risico op overdracht kan echter met ongeveer 70% worden verminderd door condoomgebruik. In de meeste gevallen ruimt het lichaam het virus vanzelf op binnen 1 tot 2 jaar. Als het lichaam er niet in slaagt het virus te klaren, kan het langdurig aanwezig blijven en uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.

Kans op baarmoederhalskanker

De kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker is groter onder bepaalde omstandigheden:

  • Een verzwakte afweer, zoals bijvoorbeeld door het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken of bij mensen met HIV, kan het lichaam minder goed maken in het opruimen van het HPV-virus. Dit verhoogt het risico op baarmoederhalsk

  • Roken verhoogt eveneens het risico op baarmoederhalskanker. Tabaksrook bevat tal van chemische stoffen die de cellen in de baarmoederhals kunnen beschadigen en het immuunsysteem kunnen verzwakken, waardoor het lichaam minder effectief wordt in het bestrijden van HPV-infecties.

  • Een bijkomende infectie met chlamydia of herpes vergroot ook de kans op baarmoederhalskanker. Deze seksueel overdraagbare infecties kunnen de weefsels in de baarmoederhals beschadigen en ontsteken, waardoor het risico op het ontstaan van kwaadaardige veranderingen toeneemt.

  • Een infectie met meerdere HPV-typen kan ook het risico op baarmoederhalskanker vergroten. Verschillende HPV-stammen kunnen synergetisch werken om de ontwikkeling van kanker te bevorderen, waardoor de kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker toeneemt.

Waar kun je HPV krijgen?

Het HPV-virus verspreidt zich niet door het hele lichaam, maar nestelt zich specifiek op plaatsen met slijmvliezen, zoals de penis, urinebuis, vagina of anus. Hoewel minder vaak voorkomend, kan HPV ook in de keel worden opgelopen, vooral tijdens orale seksuele handelingen waarbij de penis diep in de keel komt. Bij orale handelingen, zoals beffen, is dit minder waarschijnlijk.
 

Thuis testen op HPV


Wist je dat je ook vanuit huis kunt testen?
Heb je geen zin in dat ongemakkelijke gesprek en ga je liever niet naar de huisarts om je te laten testen? Dan is het tegenwoordig ook mogelijk om je thuis te testen op soa’s. Dan kun je via Soapoli-online een HPV test pakket bestellen.

Medisch advies van Soapoli-online

Als je resultaat aangeeft dat er afwijkende cellen zijn gevonden, is dat even schrikken. Het hoeft nog niets te betekenen, maar je wilt natuurlijk wel een kundig advies wat je nu moet doen. 

Welke resultaten kan ik verwachten bij deze test?

De HPV-test kan specifiek de twee hoogrisico HPV-typen identificeren, namelijk type 16 en 18, evenals 12 andere HPV-typen (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68). Hoewel deze HPV-typen mogelijk kanker kunnen veroorzaken, is het risico lager dan bij types 16 en 18.

De testresultaten zijn ofwel negatief of positief. Een negatief resultaat betekent dat er geen hoogrisico HPV is gevonden. Dit betekent echter niet dat er geen HPV met een laag risico aanwezig is, aangezien de test niet alle mogelijke typen HPV kan detecteren. Bovendien vervangt deze test niet de reguliere uitstrijkjes die worden uitgevoerd door een arts als onderdeel van lokale screeningsprogramma's voor baarmoederhalskanker.

Wat moet ik doen als mijn test positief is?

Een positief testresultaat duidt op de aanwezigheid van een of meer hoog-risico HPV-typen. Een positief testresultaat betekent niet dat je baarmoederhalskanker hebt, aangezien veel hoog-risico HPV-infecties vanzelf genezen. Een positief testresultaat vereist een follow-up met je huisarts om te bespreken of aanvullend onderzoek of behandeling nodig is.
 

Ik ben positief getest. Krijg ik baarmoederhalskanker?

Licht tot matig afwijkende cellen (CIN2) verdwijnen gemiddeld bij de helft van de gevallen binnen 2 jaar.

De kans dat matig tot ernstig afwijkende cellen (CIN3) vanzelf verdwijnen is kleiner. Deze worden bijna altijd behandeld door de gynaecoloog. Door te behandelen kan voorkomen worden dat baarmoederhalskanker ontstaat. Een voorstadium – ernstig afwijkende cellen – verandert soms in baarmoederhalskanker. Dit gaat heel langzaam en duurt meestal minimaal 10 tot 15 jaar.

Het kan beangstigend zijn om positief te testen op HPV. Houd er echter rekening mee dat HPV zeer vaak voorkomt en dat bijna iedereen er op een gegeven moment mee besmet is. Bovendien verdwijnen veel HPV-infecties vanzelf na verloop van tijd. Ondanks een positieve test, kan je lichaam uiteindelijk de infectie opruimen. Zelfs als dit niet gebeurt, kun je door op de hoogte te zijn van je HPV-status preventieve zorg inschakelen die baarmoederhalskanker kan stoppen voordat het zich voordoet.

De meeste personen die positief testen op HPV met een hoog risico, zullen nooit baarmoederhalskanker krijgen. Als je testresultaat echter positief is, neem dan contact op met je huisarts voor follow-up.

Beïnvloed een HPV vaccinatie de uitslag?

De vaccinatie beïnvloedt niet de test, maar wel het resultaat. Bij een goede vaccinatie zal er namelijk geen HPV tot heel weinig HPV aanwezig moeten zijn.
 

Kan ik mijn partner besmetten?

Ja, dat kan, maar dat is niet gevaarlijk. Meestal ruimt het lichaam een HPV(humaan papillomavirus)-infectie binnen 2 jaar weer vanzelf op. Als de partners alleen seks hebben met elkaar en één van de partners heeft de infectie opgeruimd, zal deze partner een nieuwe besmetting met hetzelfde HPV-type herkennen en direct onschadelijk maken.

Het is niet nodig je partner te vertellen dat je HPV hebt, omdat iedereen een keer HPV krijgt. Meestal ruimt het lichaam het virus vanzelf op.

Kan een HPV-infectie veroorzaakt worden door een besmetting van vele jaren terug?

Dit met tussendoor geen HPV in de uitslagen? Ja dat kan. Een HPV (humaan papillomavirus)-infectie kan slapend (latent) aanwezig zijn. De besmetting is dan al langer geleden gebeurd, maar doordat er maar een hele kleine hoeveelheid HPV aanwezig is, wordt het niet gevonden met een HPV-test. Deze latente infectie kan echter opvlammen en actief worden. Dan is de infectie wel in het bevolkingsonderzoek op te sporen. Hoe vaak dat voorkomt, weten we niet precies.

Kan HPV ook vanzelf weggaan?

Jouw lichaam heeft meestal de natuurlijke capaciteit om het HPV (humaan papillomavirus) op eigen kracht op te ruimen, zonder de noodzaak van medicatie of behandeling. Deze opruimingsperiode kan typisch 1 tot 2 jaar in beslag nemen voordat het virus volledig verdwijnt.

Echter, in sommige gevallen kan jouw lichaam het virus niet effectief verwijderen. Dit resulteert in een langdurige besmetting, waardoor het risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker toeneemt. Het is daarom van belang om regelmatige screenings en controles uit te voeren om eventuele complicaties tijdig te detecteren en te behandelen.

Hoe voorkom je HPV?

Vaccinatie tegen HPV is een effectieve methode om infectie met het humaan papillomavirus te voorkomen, wat niet alleen jouzelf, maar ook anderen beschermt tegen nieuwe HPV-infecties die vaak tot kanker leiden.

Als je al besmet bent met HPV, kan vaccinatie nog steeds zinvol zijn. Het hangt af van je persoonlijke situatie en het type HPV dat je hebt. Het vaccin dat gebruikt wordt in het Rijksvaccinatieprogramma beschermt tegen de HPV-typen 16 en 18, die het meest kanker veroorzaken. Ook biedt het deels bescherming tegen andere kankerverwekkende typen. Zelfs als je al HPV hebt, is de kans klein dat je besmet bent met alle typen waar het vaccin tegen beschermt. Bovendien zijn er vaccins op de markt die bescherming bieden tegen meer typen HPV, inclusief typen die genitale wratten veroorzaken.

Hoewel vaccinatie niet zal leiden tot het verdwijnen van een reeds aanwezige HPV-infectie, beschermt het wel tegen nieuwe infecties. Of je alleen HPV hebt of ook (licht) afwijkende cellen, maakt geen verschil wat betreft de effectiviteit van het vaccin in het verminderen van de infectie of het voorkomen van kanker. Het blijft belangrijk om dit met je arts te bespreken, omdat jouw persoonlijke situatie kan variëren.

Zeker weten of je geen HPV hebt?

Doe een test! Zo heb je zelf iets meer grip op je status. Wij hebben speciale HPV screenings testen die je thuis kunt afnemen. Bij ons bestel jij je HPV test geheel anoniem en ontvang jij je testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare HPV test van Soapoli-Online.


Heb je onbeschermde seks gehad? Dan heb je ook risico gelopen op soa. Wij bieden ook andere soa test pakketten aan, zoals complete soa testpakketten voor vrouwen of complete testpakketten voor mannen met daarin ook gonorroesyfilis en HIV testen, hepatitis B en C testen. Wil jij graag PrEP slikken dan hebben wij ook online PrEP zorg. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Bij Soapoli-online heb je snel zekerheid met onze eenvoudige online soa thuistesten, medisch advies en nazorg in de vorm van een behandeling of verwijzing.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
Voor 22:45 besteld = vandaag verzonden  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.6/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via Soapoli-online, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze Gratis soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START TESTWIJZER

Soa behandeling nodig?

Wij helpen jou verder! (Chlamydia, gonorroe* en
trichomonas behandelingen)

> SOA BEHANDELING
Wil je starten met PrEP?

Wij hebben geen wachtlijst.

> GA NAAR PREP-POLI