Heb ik syfilis?

                                          

 

Wat is syfilis?

Syfilis is een SOA die wordt veroorzaakt door de trepanoma pallidum bacterie. De bacterie nestelt zich na onveilig seksueel contact met een syfilis besmette persoon in de vagina, in de penis, in de anus of in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van het contact dat je hebt gehad.

Hoe groot is de kans dat je syfilis oploopt als je onbeschermd vrijt met iemand met syfilis?

De kans om syfilis op te lopen als je seksueel contact heeft gehad met iemand die een recente syfilis besmetting heeft is 30%, mannen en vrouwen hebben dezelfde besmettingskansen.

Welke klachten heb je als je syfilis hebt?

Nadat de bacterie in je lichaam is gekomen kan je een wondje krijgen op de plek waar de bacterie de huid en slijmvliezen is binnengedrongen. Het wondje is niet pijnlijk, opvallend aan het wondje is dat het een harde buitenrand heeft. Het wondje is besmettelijk en geneest 3 tot 6 weken later spontaan. Hiertussen en kort na kunnen klachten ontstaan van niet jeukende uitslag op het bovenlichaam, de handpalmen en de voetzolen. Soms ontstaan ook kale plekken op de hoofdhuid. Of grijs gekleurde wratten op geslachtsdelen en anus. In zijn algemeenheid is er vaak sprake van griepachtige verschijnselen met koorts, spier- en gewrichtspijn.

Komt syfilis veel voor?

Syfilis komt naar verhouding met andere SOA niet veel voor. De grootste risicogroep in Nederland waar syfilis voorkomt zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM) en prostituees.

Hoe wordt syfilis getest?

Een syfilis-test is een bloedonderzoek en is pas 4 weken na onveilig contact zinvol. Heb je wondjes die lijken op syfilis dan is het raadzaam om je lichamelijk te laten onderzoeken door een huisarts, dermatoloog of een SOA poli arts van de GGD, naast een bloedonderzoek om vast te stellen of je besmet bent.

Kan ik syfilis via Soapoli-online testen?

Ja je kan syfilis testen via Soapoli-online. De huisarts is de eerste keus hulpverlener, maar het kan zijn dat je dit liever niet met hem of haar bespreekt. De GGD biedt gratis hulpverlening alleen om in aanmerking te komen dien je wel in een bepaalde doelgroep te zitten. Wil of mag je niet naar de GGD dan is het ook mogelijk je testen thuis te bestellen en af te nemen. Soapoli-online helpt je graag verder. 

Soapoli-online is een unieke online aanbieder in het hebben van een complete SOA specialistische dienstverlening. Van advisering wat te moeten testen tot aan het uitschrijven van een behandeling. Wij werken uitsluitend met laboratorium testen. Bij Soapoli-online krijg je gegarandeerd de hoogst haalbare kwalitatieve zorg. Ons CCKL gecertificeerde laboratorium STAR MDC is gevestigd in Rotterdam. 

 

Hoe werkt het bestellen van een syfilistest bij Soapoli-online:

                         

Kan syfilis behandeld worden?

Syfilis wordt bij voorkeur behandeld met penicilline injecties. Afhankelijk van de uitslagen van je bloedonderzoek kan de behandeling uit meerdere penicilline injecties bestaan. Nacontrole door huisarts, dermatoloog of GGD via bloedonderzoek is afhankelijk van de besmettingsduur geadviseerd. Heb je ooit een syfilis infectie gehad dan blijft dit altijd zichtbaar in je bloed.

Wat doe je met je sekspartners als je syfilis hebt?

Het is van groot belang dat als er bij jou syfilis wordt vastgesteld dat je je sekspartners waarschuwt om zich ook te laten testen en behandelen. Het is belangrijk om samen met je behandeld arts te kijken naar het stadium van syfilis om zo te bepalen tot hoeveel weken/maanden of jaren terug je sekspartners moet waarschuwen. Dit is maatwerk en dient zorgvuldig te worden uitgezocht. Syfilis is een zeer ernstige aandoening als het niet wordt behandeld vandaar dat partnerwaarschuwing van zeer groot belang is.

Testen op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.