Heb ik een trichomonas?

                                              

 

Wat is trichomonas?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (soa), veroorzaakt door een parasiet. Lang niet iedereen met deze soa krijgt er klachten van. Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen door de aanwezigheid van de parasiet. De kans dat je besmet raakt met trichomonas als je seks hebt met iemand die besmet is ligt vrij hoog en kan oplopen tot wel 80%. De kans dat je als vrouw een trichomonas besmetting oploopt is iets groter dan van vrouw naar man. Een niet behandelde trichomonas kan schade aanrichten, het grootste gevaar is echter dat de trichomonas parasiet het slijmvlies van je vagina of urineweg zo beschadigd dat je meer kans loopt om besmet te raken met chlamydia bacterie, gonorroe bacterie en zelfs het hiv virus. 

Trichomonas draag je over via onbeschermd sekscontact. De overdracht verloopt via slijmvliezen. Slijmvliezen zitten in de keel, vagina, penis en anus. 

Wanneer kan ik testen op trichomonas?

Om betrouwbare uitslagen te krijgen raden we je aan de zogehete incubatietijd af te wachten. Bij trichomonas moet je 21 dagen wachten na het laatste onbeschermde sekscontact voordat je je kunt laten testen. Het is verstandig om na een onbeschermd sekscontact niet alleen trichomonas te testen. Chlamydia, gonorroe, syfilis, HIV en hepatitis B kan je ook overdragen bij het hebben van onbeschermde seks. Zoals hier boven beschreven kun je chlamydia overdragen via keel, vagina, penis en anus (de zogehete locaties); test dan ook de locaties waar je risico hebt gelopen. Doorloop onze SOAtestwijzer voor een gratis advies.

Waar kan ik mij laten testen op trichomonas?

De huisarts is de eerste keus hulpverlener. Maar het kan zijn dat je dit liever niet met hem of haar bespreekt. Trichomonas draag je wel over via seks en is een SOA maar de GGD biedt dit niet standaard aan als SOAtest. Wil of mag je niet naar de GGD dan is het ook mogelijk je testen thuis te bestellen en af te nemen. Soapoli-online helpt je graag verder.

Soapoli-online is een unieke online aanbieder in het hebben van een complete SOA specialistische dienstverlening. Van advisering wat te moeten testen tot aan het uitschrijven van een behandeling. Wij werken uitsluitend met laboratorium testen. Bij Soapoli-online krijg je gegarandeerd de hoogst haalbare kwalitatieve zorg. Ons CCKL gecertificeerde laboratorium STAR MDC is gevestigd in Rotterdam.

In deze video zie je hoe een trichomonas test via Soapoli-online in zijn werk gaat:

                       

Welke klachten passen bij een trichomonas?

Mannen merken meestal niets van trichomonas. Vrouwen hebben vaker klachten. Klachten ontstaan enkele dagen tot weken na besmetting. Trichomonas leidt zelden tot ernstige complicaties.

Vrouwen    Mannen   
Vaak geen klachten            Hebben meestal geen klachten
Ontstoken vagina, rode en geirriteerde huid Ontstoken eikel, rode en geirriteerde huid
Plassen kan pijnlijk zijn Plassen kan pijnlijk zijn
afscheiding kan vies ruiken en een groen, schuimig aspect hebben Soms kan een plasbuisontsteking optreden
  Afscheiding plasbuis

Wat doe je met je sekspartners als er bij jou een trichomonas word gevonden?  

Stel je hebt trichomonas, wat dan? Het goede nieuws is dat het te genezen is en dat een eenmalig inname van metronidazol afdoende is. Mocht je klachten hebben dan zul je merken dat deze soms al binnen een dag verminderen of verdwijnen. Het is belangrijk om na een infectie met trichomonas wel je sekspartners te waarschuwen zodat deze zich kunnen laten testen en behandelen. Waarschuw alle partners met wie je seks had tot 4 weken terug. Ongeacht of zij wel of geen klachten hebben. Na de behandeling wordt geadviseerd 7 dagen geen seksueel contact te hebben. Het is wel te adviseren om je op alle SOA te testen als bij jou een trichomonas infectie is gevonden, zoals eerder geschreven loop je meer kans naast trichomonas nog een andere SOA bij je te dragen.

De beste manier om een trichomonas besmetting te voorkomen is door een condoom te gebruiken tijdens de seks. Bij het gebruik van een condoom is het belangrijk om tijdens het voorspel of na het hoogtepunt het al te gebruiken en te voorkomen dat er slijmvliescontact tussen vagina en penis is tijdens het contact. 

Testen op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.