Chlamydia, 6 weetjes over chlamydia

Chlamydia, 6 weetjes over chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële SOA 

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een bacterie die je via seks zonder condoom kan oplopen.

 

Via welke seks krijg je chlamydia overgedragen?

Chlamydia krijg je overgedragen via seks, waarbij slijmvliezen met elkaar in aanraking komen. Je kan het oplopen via penis-vagina contact, penis-keel (pijpen), penis-anus (anale seks) of penis-penis, mond-vagina/anus (beffen/ rimmen) kan worden overgedragen. Om chlamydia op te lopen hoeft er niet perse geneukt te worden, via slijmvlies contact bijvoorbeeld door penis en vagina langs elkaar te wrijven kan chlamydia al worden overgedragen.

 

Hoe veel kans heb je om chlamydia op te lopen als je vrijt met iemand die chlamydia heeft?

Voor chlamydia is de besmettingskans van:

vrouw naar man 28% 

man naar vrouw 45%.

Mannen met een chlamydia infectie brengen chlamydia sneller over naar vrouwen, dan dat chlamydia geinfecteerder vrouwen chlamydia naar mannen overdragen.Ben je gewaarschuwd door een sekspartner dat hij of zij chlamydia heeft? Laat je dan altijd testen op chlamydia.

 

orale seks gehad pijpen; penis zonder condoom in de mond van de sekspartner (zowel keel als penis kan geinfecteerd raken)
   
vaginale seks gehad wrijven/ neuken; penis in de vagina van de sekspartner (zowel penis als vagina kan geinfecteerd raken)
   
anale seks gehad kontneuken: penis in de anus van sekspartner (zowel anus als penis kan geinfecteerd raken)
   
droogneuken wrijven van geslachtsdelen tegen elkaar aan zonder te neuken (beide partners kunnen besmet raken)

 

Hoe herken je chlamydia?

In onderstaand overzicht de klachten die je kan hebben en die kunnen aanwijzen dat je een chlamydia hebt. Wees er op bedacht dat je geen klachten hoeft te hebben om toch chlamydia bij je te dragen. 

Mannen klachten mannen bij chlamydia
Plasbuis/ penis mannen hebben bij een chlamydia infectie eerder klachten dan vrouwen
  50% van de mannen hebben geen klachten
  branderig gevoel bij het plassen, vooral ‘s ochtends waterige tot pusachtige afscheiding, en soms pijn in de balzak
   
   
Anale infectie verloopt veelal zonder klachten
  slijmerige afscheiding uit de anus en/of  anale pijn/ongmak
  ook jeuk en irritatie kunnen voorkomen 
  (bloederige) afscheiding en diarree

 

Vrouwen klachten vrouwen bij chlamydia infectie
Vaginale infectie Tot 90% van de vrouwen met chlamydia heeft geen klachten
  Een klein deel van de vrouwen heeft vaginale afscheiding veranderde afscheiding (qua geur, kleur of hoe het eruit ziet)
  pijn  of branderig gevoel bij het plassen
  of  tussentijds bloedverlies of meer bloedverlies dan anders tijdens de menstruatie
   
   
Anale infectie verloopt veelal zonder klachten
  slijmerige afscheiding uit de anus en/of  anale pijn/ongmak
  ook jeuk en irritatie kunnen voorkomen 
  (bloederige) afscheiding en diarree

 

 Ben je na een chlamydia infectie onvruchtbaar?

Uit onderzoek blijkt dat mannen tijdens een chlamydia infectie tijdelijk een verminderde spermakwaliteit kunnen hebben.

Complicaties van Ct-infecties bij de vrouw ontstaan door opstijgen van de infectie naar de baarmoeder en eilieiders. Deze aandoening is bekend onder de naam PID (Pelvic Inflammatory Disease, dit kan overigens ook door andere bacterien worden veroorzaakt. 
Gevolgen van  PID kunnen zijn: chronische onderbuikpijn, verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bovendien kan de ontsteking zich uitbreiden in de buik.
Een onbehandelde vaginale chlamydia infectie tijdens de zwangerschap kan een verhoogd risico geven op voortijdige weeën, vroegtijdig gebroken vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Ook kan het pasgeboren kind kan door de chlamydia een ooginfectie oplopen. 

Kan chlamydia worden overgedragen via seksspeeltjes?

Chlamydia kan worden overgedragen als je seksspeeltjes deelt. Advies is om je seksspeeltje als je het uitleent altijd te beschermen met een condoom bij gebruik door meerdere personen of tussentijds te reinigen met warm water en zeep.

Is chlamydia te behandelen?

Chlamydia is te genezen met een antibioticakuur. De antibiotica kuur die wordt voorgeschreven is afhankelijk van de locatie waar de chlamydia infectie zich bevind. Zo wordt voor een vaginale infectie een andere antibioticakuur voorgeschreven dan voor een anale chlamydia infectie.

Risico gelopen op chlamydia of een andere SOA? Laat je testen, in onze webshop voor ons betrouwbare SOA testaanbod op chlamydia, gonorroe en syfilis. Deze testen kun je allemaal zelf afnemen en worden discreet verzonden. Is het lastig om een test thuis te ontvangen en ga je liever voor helemaal anoniem? Haal dan je test af bij een van onze afhaallocatiesTest anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.