Chlamydia?! Ben ik nu onvruchtbaar?

Chlamydia?! Ben ik nu onvruchtbaar?

Een veelgestelde vraag bij het geven van een positieve chlamydia is 'hoe lang heb ik het al' en 'ben ik nu onvruchtbaar'. Mensen schrikken vaak erg van een uitslag die aangeeft dat ze de chlamydia bacterie bij zich dragen. Zij laten zich testen voor de zekerheid, ervaren geen klachten en gaan er daarom wel vanuit dat alles in orde is. 

Welke risico's brengt een chlamydia-infectie met zich mee?

'Een chlamydia-infectie geeft vaak geen of weinig klachten. Chlamydia is goed te behandelen. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben.

Bij mannen:
- ontstekingen in de bijbal
- ontsteking in de prostaat
- verminderde vruchtbaarheid

Bij vrouwen:
- ontstekingen in de eileiders
- ontsteking in het bekkengebied
- verminderde vruchtbaarheid' (bron:soaaids.nl)'

Chlamydia is goed te behandelen met  antibiotica, als de infectie tijdig wordt opgemerkt. Maar als de klachten heel vaag zijn of niet serieus worden genomen, is de behandeling soms niet op tijd. De infectie kan dan blijvende schade aanrichten. Hoe langer de besmette vrouw blijft rondlopen met chlamydia, des te groter is de kans op ernstige gevolgen. Zonder behandeling kan chlamydia  opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik, en op termijn tot chronische onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.


Bij mannen zijn de gevolgen van chlamydia meestal minder ernstig. Het komt soms voor dat de infectie opstijgt via de zaadleiders naar de bijbal of de prostaat. Bijbalontsteking is het meest voorkomend. Het geeft heftige pijn in de balzak (scrotum), soms uitstralend naar de lies. Zo`n infectie is bijzonder pijnlijk, maar goed te behandelen. Onvruchtbaarheid als gevolg van chlamydia komt bij mannen zelden voor.

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. De eerstekeuze behandeling bestaat meestal uit een eenmalige antibioticumkuur. Bij een chlamydia-infectie in de anus bestaat de behandeling meestal uit een kuur van één tot drie weken.
Een chlamydia-infectie kan men gemakkelijk opnieuw oplopen. Daarom is het erg belangrijk dat ook alle seksuele partners worden onderzocht en behandeld.
Omdat chlamydia veel voorkomt en gemakkelijk opnieuw kan worden opgelopen, is het verstandig om na een half jaar opnieuw een onderzoek te laten doen, zeker bij wisselende seksuele partners.

Wat is de kans op onvruchtbaarheid door een chlamydia infectie? 

De kans op onvruchtbaarheid door een chlamydia infectie wordt wisselend ingeschat. UIitgebreide studies tussen 2008-2014 gaven een zeer wisselend beeld qua risico van een gemiddelde kans van 22,4 procent, met een spreiding van 10-35 procent tot een kans van 0,1-4,6 procent in een studie uit 2010. Onduidelijk is hoeveel kans er exact is dat een chlamyida kan leiden tot onvructbaarheid. Naar schatting ligt dit percentage rond 10 procent (Oakshott BMJ 2010).

Wel kan er gesteld worden dat een nieuwe chlamydianfectie die leidt tot een PID de kans verdubbelt op onvruchtbaarheid met elke volgende infectie.  

Kan ik testen of ik vruchtbaar ben?

Nee Theoretisch zou de gemiddelde kans op onvruchtbaarheid na een enkele asymptomatische chlamydia infectie dus klein zijn: 10 procent van 11 procent = 1 procent. Een ‘vruchtbaarheidszekerheidstest’ is er niet. Het is wel een feit dat re-infecties (het opnieuw oplopen) met chlamydia vaak voorkomen. Het ‘positieve’ verhaal bij een positieve chlamydia testuitslag is immers dat de kans op infertiliteit na een eenmalige asymptomatische chlamydia infectie klein is, maar met elke volgende infectie worden deze ‘odds’ wel veel minder positief (Hillis 1997):

“zorg ervoor dat je het geen tweede keer oploopt…dit voorkom je door veilige seks te hebben of je te laten testen samen met je partner als je een nieuwe relatie start."

Wat te doen

Heb je onveilige seks gehad en een risico gelopen dan is het verstandig je zsm te laten testen op SOA. Chlamydia kun je 10 dagen na het laatste onveilige contact testen. Je kunt altijd terecht bij je huisarts. Mocht je dit neit prettig vinden kun je kijken of je bij de GGD terecht kunt of bestel je test online bij Soapoli-online. 

Een chlamydia geeft niet altijd klachten dus bij twijfel altijd testen. 

 

Bronvermelding:SoaaidsTest anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.