Nieuwe relatie? Laat je testen!

Nieuwe relatie? Laat je testen!

Als je een nieuwe relatie hebt en je wilt zonder condoom vrijen dan is het verstandig je op SOA te laten testen. Je weet niet van elkaar of je een SOA uit een eerdere relatie of one-nightstand hebt opgelopen. 

Wat ik vaak in mijn spreekuur zag was dat één van de twee (9 van de 10 keer de vrouw) kwam testen. Ze hadden het er met elkaar over gehad en als zij zich nou liet testen dan is dat wel voldoende. Met de gedachten er achter dat als zij niets heeft hij ook niets kan hebben. Maar helaas gaat dat niet op. Als de één een SOA heeft betekent dit niet dat de ander het dan automatisch ook heeft. Terugkomend op het feit dat vrouwen vaker komen testen dan een man; mannen zijn bang voor het stokje (het welbekende Najib Amhali verhaal). Deze angst kunnen we wegnemen, het stokje is echt niet nodig. Bij Soapoli-online kan de man zich gewoon laten testen met zijn eigen urine.

Hoeveel risico loop je op een SOA?

We hebben chlamydia even uitgelicht: het risico wat je loopt bij een eenmalig contact met een chlamydia besmette persoon; 45% als een man slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde vrouw 28% als een vrouw slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde man. Chlamydia is de meeste besmettelijke SOA. Als je het risico loopt op chlamydia dan loop je automatisch ook het risico op gonorroe. Je besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de met SOA besmette partner. Ook het uitwisselen van seksspeeltjes die niet goed zijn gereinigd of bedekt zijn met een condoom kunnen tot een SOA besmetting leiden. Syfilis en hiv zijn wat minder besmettelijk t.o.v. chlamydia en gonorroe maar elke keer dat je zonder condoom vrijt met iemand die een van deze SOA heeft, vergroot het de kans dat je het ook krijgt.

Wist je dat

  • Even een wistjedatje om inzichtelijk te maken hoe snel een SOA zich kan verspreiden
  • Een man van 25 die met 9 vrouwen het bed gedeeld heeft, heeft met ruim 485.000 mensen indirect seksueel contact gehad. Dus laat je niet naaien met een SOA uit een eerdere relatie en laat je beiden testen! Dit maakt dat je 'schoon' je relatie in kunt gaan zonder SOA zorgen (zolang je er geen andere sekspartners naast hebt uiteraard).
  • slijmvliescontact = Slijmvliezen zitten in de keel, vagina, piemel en anus als je onbeschermde seks hebt en je vagina of piemel komt in contact met één van de genoemde slijmvliezen van je partner dan kan een SOA overgedragen worden.

Wil jij een soa test maar weet je niet welke test je nodig hebt? Volg dan onze SOA-testwijzer en krijg direct een overzicht van de soa testen die jij met jouw gelopen risico nodig hebt.Test anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.