De SOA cijfers 2018

Het RIVM heeft gisteren de jaarlijkse thermometer Seksuele gezondheid gepubliceerd. Een analyse van alle consulten die zijn gedaan via de Centra Seksuele Gezondheid (CSG’s) in 2018. CSGH zijn onder andere de(SOA poli's van de GGD.

De cijfers geven aan dat het vindpercenage van SOA de afgelopen drie jaar gelijk blijft.  Ook het aantal consulten verschilt niet erg van de voorgaande drie jaren.

Soa-vindpercentage:

Op basis van aanvullende gegevens beschikbaar in het landelijke monitoringssysteem bleef na een toenemende trend het soa-vindpercentage de laatste 3 jaar stabiel: 18,9% bij heteromannen, 16,3% bij vrouwen en 20,5% bij MSM (Mannen die seks hebben met Mannen) in 2018. Het soa-vindpercentage was het hoogst bij personen die gewaarschuwd waren (33,1%) en bij bekend hiv-positieve personen (32,6%). Ten opzichte van 2017 is het soa-vindpercentage binnen de verschillende risicogroepen stabiel gebleven. Zie figuur 2

 

 

Chlamydia

In 2018 zijn 21.021 chlamydia-diagnoses geregistreerd door de CSG’s, een afname van 2% in vergelijking met 2017. De laatste 3 jaar bleef het chlamydia-vindpercentage stabiel: 17,7% bij heteromannen, 15,0% bij vrouwen en 9,8% bij MSM in 2018. Het vindpercentage was het hoogst bij vrouwen en heteroseksuele mannen die gewaarschuwd waren voor chlamydia (34,1%), heteroseksuele mannen met klachten (26,1%) en heteroseksuele mannen en vrouwen jonger dan 20 jaar (23,7%).

Seksueel gedrag* Vergelijkbaar met 2017 werd in 2018 bij een groot deel van de consulten drie of meer seksuele partners in de afgelopen 6 maanden gerapporteerd: bij 60% van de consulten onder heteroseksuele mannen, 80% van de consulten onder MSM en 44% van de consulten onder vrouwen.

Sinds 2018 worden gegevens verzameld over condoomgebruik bij vaginale, orale, insertieve en receptieve anale seks. Van alle MSM rapporteerde 18% alleen insertieve anale seks, 11% alleen receptieve anale seks, 59% zowel insertieve als receptieve anale seks, 7% geen anale seks en 5% onbekend. Consistent condoomgebruik werd door 32% van de MSM gerapporteerd die alleen insertieve seks rapporteerden, 31% van de MSM die alleen receptieve anale seks rapporteerden en 21% van de MSM die zowel insertieve als receptieve anale seks rapporteerden.

Vrouwen en heteroseksuele mannen rapporteerden minder vaak consistent condoom gebruik bij vaginale seks (beide 7%). Consistent condoom gebruik werd het minst gerapporteerd bij orale seks (2% van de vrouwen en 1% van de MSM). * op basis van aanvullende gegevens beschikbaar in het landelijke monitoringssysteem. 

Dit was een kleine greep uit de gegevens voor meer info kan je de factsheet lezen via https://www.rivm.nl/sites/default/files/2019-04/Thermometer2018april2019842019TG_def.pdf

 

Bron RIVMTest anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.