Testen op HIV

Testen op HIV

Deze zaterdag is het 1 december: Wereld Aids Dag. 

Waarom is deze dag zo belangrijk? Naar schatting leven er in Nederland 22.900 mensen met hiv. 12% van de mensen met hiv weet zelf niet dat ze hiv hebben.

Zo'n 2300 mensen in Nederland weet niet dat ze HIV besmet zijn.

Laat je testen

Heb jij wel eens een hoog risico contact gehad en maak je je daar zorgen om? De enige manier om zeker te weten of je wel of geen hiv hebt, is een hiv-test laten doen. Dat kan bij je huisarts, bij de SOApoli van de GGD en bij Soapoli-online. De hiv-test is niet zo duur, meestal een paar tientjes. Of de test vergoed wordt, verschilt per verzekeraar. Een soa/hiv-test valt onder de ziektekostenverzekering. Houdt er rekening mee dat iedereen een eigen risico heeft bij de zorgverzekering, dit betekent dat je de test zelf moet betalen als je eigen risico nog niet helemaal is gebruikt. Je zorgverzekeraar kan duidelijkheid geven over de vergoeding van een hiv- of soa-test.

Bepaalde risicogroepen kunnen zich gratis en anoniem laten testen bij de GGD: bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit landen waar hiv veel voorkomt. Een gratis soa- of hiv-test bij de GGD is er ook voor jongeren tot 25 jaar.

Hoe loop je hiv op?

Via onveilig sekscontact. Dat betekent via slijmvliescontact of beschadigde huid met bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht van een sekspartner die besmet is met hiv. In bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht kan het hiv virus zitten. Om een hiv besmetting te voorkomen is het van belang tijdens het sekscontact deze lichaamsvloeistoffen te vermijden door bijvoorbeeld een condoom te gebruiken.

Klachten die kunnen wijzen op een hiv-infectie?

Een groot deel van de mensen die besmet raken met hiv hebben 2 tot 4 weken na de besmetting klachten die lijken op een heftige griepaanval; hoofdpijn, koorts, moeheid, lichtschuw en huiduitslag. De klachten worden als mild ervaren en verdwijnen in veel gevallen zonder ingrijpen van een arts. Personen die besmet zijn met het hiv-virus worden hiv-positief genoemd. Behandeling: Hiv is niet te genezen. Behandeling van hiv patienten is dan ook gericht op het remmen van het virus in het lichaam en het ontwikkelen van AIDS te voorkomen.

Wanneer testen op HIV?

  • Als je een onbeschermd contact hebt gehad,
  • Als je klachten hebt die passen bij HIV,
  • Als je gewaarschuwd bent voor HIV,
  • Als je zwanger bent; je wordt door de verloskundige op een aantal SOA en HIV getest. Je kunt vragen om een uitgebreidere test.

Hoe testen op HIV

Testen op HIV gebeurt middels een bloedtest. Dit kan met een venapunctie (bloedafname bij een prikpunt) of middels een vingerprik. Soapoli-online heeft een aanbod van 2 HIV testen:

1. Een laboratoriumtest. Deze test kun je betrouwbaar afnemen voor HIV 1 na 4 weken en HIV 2 na 6 weken na het laatste onveilige sekscontact. 

2. Een zelfafleestest van INSTI. Deze test kan vroeg detecteren. We raden wel aan na 3 maanden na het sekscontact te herhalen als de uitslag negatief is voor een definitief resultaat. 

bronvermelding: aidsfonds

Actie in de maand december: 

Van iedere klant die bij ons besteld in de maand december doneren wij 1 euro aan het Aidsfond. Test anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.