Waar krijg je nou wel een SOA van en waarvan niet?!

Waar krijg je nou wel een SOA van en waarvan niet?!

Waar loop je geen SOA van op?

SOA worden vooral overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten in de vagina, penis, anus en de keel. Als deze plekken met elkaar (met een sekspartner) in contact komen zonder dat je bescherming gebruikt dan kan een SOA overgedragen worden.

Met veilig vrijen voorkom je een soa. Je vrijt veilig:

 • Als jij en je vaste partner nooit vrijen met een ander en geen van beiden een soa hebben
 • Als je alleen streelt, zoent, tongzoent, knuffelt, masseert, masturbeert of elkaar met de hand bevredigt
 • Als je een condoom gebruikt bij vaginale seks (penis in vagina)
 • Als je een condoom en veel glijmiddel gebruikt bij anale seks (penis in anus)
 • Als je bij pijpen een condoom gebruikt
 • Als je bij beffen of rimmen een beflapje (of opengeknipt condoom gebruikt.

We krijgen met regelmaat vragen of je hiv kunt oplopen door uit elkaar glas te drinken of door het zitten op een vreemde wc. Hier loop je GEEN hiv van op. Lees hier meer.

Wat is niet veilig vrijen?

Bij seks zonder condoom kun je risico lopen op een soa of ongewenste zwangerschap. De meest voorkomende risico’s op een rijtje bij verschillende seksuele handelingen:

 • Knuffelen: is veilig voor hiv en SOA
 • Zoenen: risico op herpes als iemand last heeft van een koortslip
 • Je laten aftrekken of vingeren: veilig voor hiv en SOA zolang je je eigen geslachtsdeel daarna niet aanraakt als je niet eerst je handen hebt gewassen. Zit er sperma, bloed of voorvocht op de vinger die bij jou naar binnen gaat, dan kan hiv en SOA worden overgedragen. Die soa kan afkomstig zijn van de keel, piemel of anus en via vingers worden  vergebracht. Als jij iemand vingert, dan loop je zelf geen risico op hiv. Wel kun je via je vinger een soa uit zijn anus overbrengen op je eigen vagina, piemel of anus als je die niet tussendoor wast.
 • Pijpen en beffen: Bij een oraal sekscontact waarbij geen sperma of (menstruatie)bloed in de mond is gekomen, is de kans dat je besmet raak met het hiv virus zeer klein. Wel kan je op deze wijze andere SOA oplopen. Het risico op andere SOA als chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis kan niet direct na het sekscontact worden uitgesloten. Er moet bij het testen altijd rekening worden gehouden met de incubatietijd van de SOA, en deze is voor alle SOA weer anders. Zekerheid krijgen over de kans dat je na een oraal sekscontact herpes genitalis of genitale wratten oploopt is helaas niet te geven tenzij je hiervan na enige tijd klachten krijgt in de vorm van pijnlijke blaasjes en wratjes. Heb je iemand gepijpt/ of gebeft en er is sperma of (menstruatie) bloed in je mond gekomen dan heb je een risico op
  hiv. Heb je als man seks met mannen (MSM) dan loop je bij zo'n contact meer risico dan mannen die alleen met vrouwen vrijen. Dit komt omdat in de groep mannen die seks hebben meer mensen zijn die hiv besmet zijn.
 • Kontlikken (rimmen): Risico op hepatitis A/B en andere soa
 • Speeltjes delen: Een seksspeeltje wat in aanraking is geweest met de slijmvliezen van de vagina of anus van een sekspartner en kort daarna in je eigen vagina of anus wordt ingebracht kan een SOA overbrengen. Je kunt een speeltje veilig delen door een condoom er om heen te doen of door het te reinigen voordat de ander hem kan gebruiken.
 • Wrijfcontact: zonder dat de penis in de vagina of anus gaat. Als de penis zonder condoom wrijft tegen de vagina of anus kan dat een risico op SOA geven. Het risico op HIV krijg je als je sperma met bloed in contact komt.
 • Onbeschermde penetratie (neuken): Piemel komt in de vagina of anus zonder een condoom. Dit geeft risico op hiv en SOA.

Wil je graag weten welk risico je exact hebt gelopen loop dan onze SOA testwijzer door.

 

bronvermelding: SOAAIDS, man tot manTest anoniem & discreet op SOA via Soapoli-online

Maak jij je zorgen over SOA? Ga voor zekerheid en anonimiteit via Soapoli-online. Alle soa testen worden onderzocht in een gecertificeerd laboratorium, deze testen worden op dezelfde wijze geanalyseerd als testen van de GGD en de huisarts. Net zo betrouwbaar. Uitslagen mag je binnen 3 werkdagen verwachten en ons team staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te begeleiden als een behandeling nodig blijkt te zijn.


Reacties

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.