Symptomen van SOA

Een soa kan verschillende klachten geven: jeuk, een branderig gevoel tot pijn in je onderbuik. Soms geven SOA geen klachten en heb je nergens last van. Laat daarom een SOA-test doen na onveilige seks.

Wanneer testen       Wat testen

Afscheiding

Afscheiding bij vrouwen

* Abnormale vaginale afscheiding (anders dan normaal) kan wijzen op chlamydia of gonorroe. Maar het kan ook komen door andere infecties. Vaak komt veranderde vagianle afscheiding door stress of hormoonschommelingen. Meestela gaan deze klachten vanzelf over en hoef je je geen zorgen te maken. 

* (Bloederige) afscheiding bij de ontlasting kan wijzen op chlamydia of gonorroe. Maar het kan ook te maken hebben met aambeien, bacterien die diarree veroorzaken of een darmziekte. 

* Slijmerige of pusachtige afscheiding bij de ontlasting komt voor bij gonorroe. 

Afscheiding bij mannen

* Afscheiding uit de plasbuis komt voor bij chlamydia en gonorroe.

* Afscheiding bij de ontlasting komt voor bij chlamydia en gonorroe en kan wat bloederig zijn. Afscheiding kan ook te maken hebben met aambeien, een bacterie die diarree veroorzaakt of een darmziekte. 

* Een druiper, pus achtige afscheiding uit de plasbuis, kan betekenen dat je gonorroe hebt.

* Slijmerig of pusachtige afscheiding bij de ontlasting kan voorkomen bij gonorroe.

 

Branderig gevoel

Branderig gevoel bij vrouwen

* Een branderig gevoel rond de vagina of de anus komt voor bij candida, genitale wratten of genitale herpes.

* Een branderig gevoel kan ook komen door seks, bijvoorbeeld na vrijen zonder opwinding. Het kan te maken hebben met een overactieve bekkenbodem of de manier waarop je je wast.

Branderig gevoel bij mannen

* Een branderig gevoel bij het plassen kan komen door chlamydia, gonorroe, genitale herpes, trichomonas of candida. Vaak ligt het aan een blaasontsteking.

* Een branderig gevoel rond de penis of anus kan komen door genitale wratten of genitale herpes. Het kan ook te maken hebben met een overactieve bekkenbodem of de manier waarop je je wast. Een branderig gevoel bij het plassen kan komen door chlamydia, gonorroe, genitale herpes, trichomonas of candida. Soms ligt het aan een blaasontsteking.

 

Blaasjes, bultjes, schilfertjes, wratjes en zweertjes

* Blaasjes of zweertjes rond de vagina, op de penis of bij de anus komen voor bij herpes genitalis en syfilis.

* Pijnloze zweertjes in de mond en vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen komen voor bij syfilis.

* Roodpaarse bultjes rond de vagina of op de penis en in de liesplooien kunnen wijzen op schurft.

* Wratten rond de vagina, penis of de anus noemen we genitale wratten.

* Kleine witte bobbeltjes op de rand van de eikel 'pearly penile papules' zijn. Dit is vrij normaal. 

* Veranderingen op de huid rond de vagina, anus of op de penis kunnen ook te maken hebben met een droge huid, eczeem of een andere huidaandoening.

 

Bloedverlies

Bloedverlies bij vrouwen

* Bloedverlies tijdens en na het vrijen kan komen door chlamydia. Maar het kan ook iets heel anders zijn, bijvoorbeeld veranderingen in je hormoonspiegel of afwijkingen aan de baarmoedermond. Bespreek met je huisarts of je een uitstrijkje zal maken.

* Bloedverlies tussen twee menstruaties door kan voorkomen bij chlamydia en gonorroe. Maar het kan ook te maken hebben met hormoonspiegelingen of als bijwerking van de pil of het spiraaltje.

* Ben je zwanger en heb je bloedverlies: raadpleeg je huisarts of verloskundige!

Bloedverlies bij mannen

* Bloederige afscheiding bij de ontlasting komt voor bij chlamydia en gonorroe.


Irritatie, jeuk en roodheid

* Jeuk rond de vagina of penis kan ook komen door  genitale wratten, genitale herpes, schaamluis, schurft, bacteriële vaginose of candida. Het kan ook te maken hebben met een droge huid, eczeem of een andere huidaandoening.

* Irritatie of jeuk bij de anus kan komen door chlamydia, gonorroe, schaamluis of schurft. Vaker heeft het te maken met aambeien. Of het kan te maken hebben met de manier waarop je je wast.

Pijn

Pijnklachten bij vrouwen

* Pijn bij het plassen kan komen door chlamydia, gonorroe, genitale herpes, trichomonas of candida. Vaak komt pijn bij het plassen door een blaasontsteking. 

* Pijn tijdens en na het vrijen komt voor bij chlamydia, bacteriële vaginose en candida. Maar vaker komt het door iets anders, bijvoorbeeld door  vrijen zonder opwinding.

* Pijn rond de vagina kan ook wijzen op genitale wratten of genitale herpes of een overactieve bekkenbodem.

in de onderbuik kan door  chlamydia of gonorroe komen. Vaker komt pijn in de onderbuik door iets anders, bijvoorbeeld een  blaasontsteking, een  verstopping of een prikkelbare darm. Ben je (misschien) zwanger en heb je buikpijn? Raadpleeg altijd je huisarts of verloskundige!

Pijnklachten bij mannen

* Pijn bij het plassen kan koment door  chlamydia, gonorroe, genitale herpes, trichomonas of candida. Het kan ook te maken hebben met een blaasontsteking of een vernauwde voorhuid.

Pijn in de balzak komt voor bij chlamydia of gonorroe. Maar het kan ook te maken hebben met een overactieve bekkenbodem of een verdraaiing van de zaadbal. Ga meteen naar de dokter als je veel pijn hebt!

* Pijn rond de penis kan ook komen door  genitale wratten of genitale herpes.

* Pijn in de onderbuik komt bijna nooit door een soa. Meestal komt het door iets anders, bijvoorbeeld een verstopping, een prikkelbare darm of een blaasontsteking.

Deze site ook iets voor een vriend(in) van jou? Tip hem/haar anoniem.

Calculator incubatietijden

Wil jij weten wanneer je betrouwbaar op soa kan testen? Vul dan hieronder in wanneer je het laatste onbeschermde sekscontact heb gehad. Er verschijnt een overzicht met daarop alle soa-testen en het moment waarop jij deze betrouwbaar kan laten testen.

Wil je weten welk soa-test advies bij jouw risico hoort? Check de Soa-testwijzerDeze calculator is alleen van toepassing op soa-testen van Soapoli-online.